Pretraga

Pri Veleučilištu Velika Gorica pokrenut novi smjer koji ne postoji nigdje u Europi

A- A+

Suradnjom Croatia Airlinesa i Veleučilišta Velika Gorica, u ovom je gradu pokrenut novi međunarodni program školovanja tehničkog osoblja. I to jedini takav u Europi. Radi se o školovanju kojim se dobiva inženjerska dozvola za vođenje velikih pregleda aviona, kao i tehnička dozvola za održavanje zrakoplova. Ovaj program obrazovanja traje tri godine, a činjenica da školovanje košta 200.000 kuna možda objašnjava zašto su u ovoj pionirskoj godini studenti isključivo stranci.

Veleučilište Velika Gorica, u suradnji s Croatiom Airlines pokrenulo je u Europi jedinstven program školovanja visokoobrazovanih kadrova. Naime radi se o trogodišnjoj naobrazbi nakon koje polaznici dobivaju inženjersku dozvolu za vođenje velikih pregleda aviona, kao i tehničku dozvolu za održavanje zrakoplova.

Izdvojeni članak

Imate srednju školu i znanje engleskog: Prijavite se za posao s plaćom od 20-ak tisuća kuna

U provoj godini 12 polaznika, a već iduće 50

Kako izvještava HTV, ovaj međunarodni program školovanja tehničkog osoblja u Tehničkom školskom centru Croatia Airlinesa, projekt je iznimnoga komercijalnog, ali i strateškog potencijala.

Naime razvoj koji se temelji na hrvatskom znanju i međunarodno priznatoj stručnosti, omogućit će kompaniji da u ovom sektoru poslovanja ostvari prihod od oko 33 milijuna kuna u 2015. godini.

Program je odobrila Europska agencija za sigurnost zračnog prometa, a očekuje se da će privući velik broj polaznika iz cijelog svijeta, a u prvoj godini bit će ih 12.

– Sada je polaznika dovoljno za jedan razred, a u narednim bi godinama trebali primati oko 50 polaznika godišnje, izjavio je za javnu televizijsku kuću Krešimir Kučko, predsjednik uprave Croatia Airlinesa.

Izdvojeni članak

Upoznajte Martina koji je jedini stopostotno riješio neki ispit mature na jesenskom roku

U tri godine polaznici stječu teorijsko i praktično znanje

Polaznici ovog programa na jednom mjestu dobivaju teorijsko i praktično znanje, čime je trajanje školovanja skraćeno za pola.

– Kad bi bilo odvojeno, to bi trajalo 5-6 godina, a ovako smo to sveli unutar tri godine da steknu i jednu i drugu diplomu. I ono što je najvažnije odmah mogu ići raditi, izjavio je za isti izvor Ivan Toth, dekan Veleučilišta Velika Gorica.

No kao što smo već naglasili cijena školovanja nije baš pristupačna, što možda i objašnjava činjenicu da među 12 polaznika, nema Hrvata.

Oni dolaze iz Velike Britanije, Njemačke, Cipra, Pakistana te s Bliskog istoka.

Izdvojeni članak

Mladi piloti: ‘Croatia Airlinesu donosimo profit i još im plaćamo da za njih radimo’

Potrebe avio industrije za ovakvom vrstom stručnjaka su velike pa Croatia Airlines od ovoga ima višestruku korist.

Školovani kadar omogućava brže servisiranje zrakoplova, koji postaje važan prihod zimi kada se manje leti.

O čemu se radi možete shvatiti iz podatka da je nazovimo ga ‘osnovni paket’ servisa zrakoplova oko milijun i pol eura, a koliko posla ima, svjedoče i trenutno okolnosti da su Velikoj Gorici sva tri hangara puna, a još četiri zrakoplova stranih kompanija čekaju na pregled.