Pretraga

Proživjela sedam moždanih udara, a uskoro će imati diplomu pravnog fakulteta

A- A+

Olivia je primjer uspješne studentice koja unatoć svim nedaćama izazvanim s čak sedam moždanih udara u svega nekoliko godina uspjeva uspješno privoditi kraju pravni fakultet. Studentica je još do travnja ove godine, no buduća karijera ju ne zabrinjava, jer ipak uz sedam proživjenih moždanih udara naučila je kako je na kraju u životu najvažnije uživati u svakom danu i živjeti ga punim plućima.

Izdvojeni članak

Dirljiva priča koja ima milijune lajkova na Facebooku

Dok je mnogim zdravim ljudima teško završiti pravni fakultet, priča ove studentice može biti samo motivacija svima koji imaju problema s učenjem. Olivia Bergmann je poznata u Njemačkoj po rekordnom broju moždanih udara koje je doživjela. Od 24. godine Olivia je imala čak sedam moždanih udara, a niti jedan ju nije obeshrabrio u svojoj želji da dođe do diplome jednog od težih fakulteta u Njemačkoj, onog koji se bavi pravom.

Rijetka bolest zbog koje je sedam puta imala moždani udar

Tridesetjednogodišnja Olivia Bergmann rekorderka je u broju moždanih udara, ali i hrabra studentica koju ovaj neobičan rekord niti u jednom trenutku nije obeshrabrio da se spotakne na putu do svoje diplome pravnog fakulteta.
Prvi moždani udar doživjela je s 24 godine, a u rujnu prošle godine doživjela je čak sedmi udar. Uzrok je bolest koju već ima dulje vrijeme i koja je prilično rijetka.

– Uzrok svih moždanih udara rijetka je bolest koju imam već duže vrijeme, a zove se Sneddon sindrom. U Njemačkoj ovu bolest ima svega 1500 ljudi, a uzrokuje sužavanje krvnih žila, ispričala je Olivija za njemačke medije.

Nakon što ju je iznanadno pogodio prvi moždani udar, Olivia je izgubila vid na desnom oku. Iako u tim trenutcima gubitak vida nije povezivala s moždanim udarom, u trenutku kad ju je pogodio drugi udar i kad je izgubila dio tijela, shvatila je o čemu se radi.
Na svu sreću oduzeti dio tijela su joj u bolnici uspjeli vratiti, no danas na lijevo oko vidi tek 30 posto, a na desno 10 posto.

Izdvojeni članak

Studenti videom ‘Nema granica’ pokazali što je to volja i hrabrost

Živi svaki dan kao da joj je posljednji

Unatoč bolesti koja često može biti i smrtonosna, ova djevojka naučila je kako je doslovno svaki dan jedna nova prilika da uživa u životu. Za nju bi plakanje bio preveliki luksuz, pa se zato usmjerila na ono što joj je iznimno bitno – a to je završenje fakulteta.

Očekuje da će diplomu pravnog fakulteta dobiti u travnju ove godine, a dotad svaki dan iskorištava na najbolji mogući način.
– Ne idem u smjeru razmišljanja da ću imati još koji moždani udar, već svaki dan kad se probudim maksimalno uživam u svom životu, kazala je ova nasmijana studentica.
Sretna je što zbog svoje povijesti moždanih udara nema problema s nedostatkom pamćenja, iako su snimke koje je dosad napravila pokazale da su joj izumrle neke moždane stanice.

Svejedno, Olivera je svjesna koliko je težak put bio iza nje pa je ponosna na samu sebe. Dok njezini kolege s faksa razmišljaju o odvjetničkoj karijeri, ona se usmjerila na završetak faksa i na sadašnjost, jer ju je tome i naučilo ovo neobično i ponekad teško iskustvo.