Pretraga

Sada je Blaženka na potezu: Hrvatski studiji dobili zeleno svjetlo za nastavak rada, navodno su uklonili baš sve nedostatke

A- A+

Nakon promjene pravnog statusa, kadrovske transformacije neslućenih razmjera, studentskih previranja te prepisivanja znanstvene strategije od FPZG-a, Hrvatski studiji dobili su pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje. AZVO je utvrdila da su uočeni nedostaci otprije tri i pol godine uklonjeni i preporučila je ministrici obrazovanja da Hrvatskim studijima izda dopusnicu za daljnji rad. Na potezu je, dakle, Blaženka Divjak, prije godinu dana oštra kritičarka stanja na Hrvatskim studijima.

foto: srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu danas je priopćilo medijima i javnosti da su Hrvatski studiji dobili pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Odmah na početku istaknimo da je Sveučilište navedenu informaciju priopćilo selektivno. Naime, naša redakcija nije dobila priopćenje za medije s novom informacijom o Hrvatskim studijima, za koju smo doznali posredstvom kolega iz drugih redakcija.

Preporuka ministrici da Hrvatskim studijima izda dopusnicu

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Ministarstvo kaže da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu

Medijima je, dakle, sa Sveučilišta priopćeno da je Agencija za znanost i visoko obrazovanje 4. svibnja 2018. donijela pozitivnu Akreditacijsku preporuku, koja sadržava ocjenu kvalitete visokoga učilišta i znanstvene organizacije Hrvatskih studija te preporuke za unaprjeđenje kvalitete.

Ističe se kako je AZVO utvrdila da su uočeni nedostaci otprije tri i pol godine uklonjeni, čime Agencija daje preporuku resornoj ministrici da Hrvatskim studijima izda potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti znanosti i visokoga obrazovanja.

AZVO je svoju preporuku donijela na temelju odgovora HS-a na Pismo očekivanja ministra Mornara od 12. prosinca 2014. Hrvatski studiji svoj su odgovor podnijeli 5. siječnja 2018. s dopunom od 1. veljače 2018.

AZVO: HS ispunili uvjete tražene u Pismu očekivanja ministra Mornara

– Akreditacijski je savjet razmotrio odgovor i popratnu dokumentaciju na sjednici održanoj 24. travnja 2018. te donio mišljenje da su Hrvatski studiji ispunili uvjete tražene u Pismu očekivanja, stoji u priopćenju.

Što je sve Stručno vijeće AZVO-a utvrdilo o uklanjanju nedostataka na HS-u, možete pročitati u današnjem priopćenju sa Sveučilišta.

[scribd id=379574713 key=key-DytUTMsZwiuPqtXzCfGg mode=scroll]

U nastavku možete pročitati i cjelovitu Akreditacijsku preporuku AZVO-a.

[scribd id=379574816 key=key-k9jB7jpVugNe9QxCTi5y mode=scroll]

Reakreditacija se nije bavila pitanjem (ne)zakonitosti pravnog statusa HS-a

Naglasimo kako u zaključnim napomenama Agencija za znanost i visoko obrazovanje ističe “kako reakreditacijski postupak nije postupak u okviru kojeg se rješava eventualno pitanje zakonitosti, odnosno nezakonitosti pravnog statusa i položaja Sveučilišta u Zagrebu Hrvatskih studija unutar Sveučilišta u Zagrebu, već to pitanje treba rješavati u drugim postupcima“.

Ovime se pitanje (ne)zakonitosti ustroja HS-a prebacuje na druge instance, primjerice MZO (upravni nadzor) ili sudbenu vlast.

Hrvatski studiji u kratkim crtama, iako je nemoguće sve sažeti u tri paragrafa

Izdvojeni članak

Sudbina im visi o koncu, ali to nije spriječilo Hrvatske studije da prepišu strateški dokument (i gramatičke greške) Fakulteta političkih znanosti

Podsjetimo, brojne prijepore izazvala je promjena pravnog statusa Hrvatskih studija u siječnju 2017., kada su odlukom Senata Sveučilišta preustrojeni iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel. Prijepori su proizlazili (i proizlaze) iz zakonske definicije sveučilišnog odjela, u koju se HS nije mogao svrstati. U ožujku prošle godine nastupila je i studentska blokada zbog izglasane nulte upisne kvote za studij filozofije. Nakon blokade i štrajka profesora, kvota je vraćena na 15 upisnih mjesta.

Štrajk profesora nakon tužbe Sveučilišta na sudu je proglašen nezakonitim, a prema najnovijoj nepravomoćnoj presudi, Sindikat koji je štrajk organizirao – proglašen je krivim zbog nanošenja štete ugledu Hrvatskih studija. Potom se u periodu od ljeta do jeseni prošle godine na HS-u dogodila kadrovska transformacija u najmanju ruku neslućenih razmjera.

Podsjetimo i na sam početak ove godine, kada su Hrvatski studiji Agenciji za znanost i visoko obrazovanje predali dokumentaciju u sklopu reakreditacije, koja je sadržavala i Strateški program znanstvenih istraživanja HS-a. Na Srednja.hr otkrili smo kako je taj program uvelike bio prepisan iz znanstvene strategije Fakulteta političkih znanosti.

Na potezu Blaženka Divjak koja je prošle godine podržavala bunt studenata i profesora HS-a

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak pozvala šutljivog rektora Borasa na odgovornost zbog prepisivanja Hrvatskih studija od FPZG-a

Na temelju Akreditacijske preporuke, AZVO je resornoj ministrici Blaženki Divjak preporučila da Hrvatskim studijima izda potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti znanosti i visokoga obrazovanja. Njen se potez sada čeka s posebnom pozornošću, imajući na umu da je Divjak prošle godine u travnju, prije no što je postala ministrica, kritizirala poteze uprave Sveučilišta oko Hrvatskih studija.

U intervjuu Jutarnjem listu u travnju 2017., složila se s oštrim stajalištem Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja prema kojem je niz odluka Uprave Sveučilišta, vezanih uz HS, nezakonit, akademski neetičan i neprincipijelan. Podržala je i studentsku blokadu i štrajk profesora na HS-u, a u mišljenju koje je kao ministrica poslala Sindikatu u kolovozu 2017., de facto je ustvrdila da su Hrvatski studiji kao odjel nezakonito ustrojeni.