Pretraga

Sastavnica Sveučilišta u Zagrebu poništila prijemni ispit: Maturanti ga moraju ponavljati najesen

A- A+

Uslijed brojnih stresova vezanih za državnu maturu, dio maturanata ovih dana proživljava jedan dodatan i nadasve neočekivan. Naime, studenti koji su odlučili upisati Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, osim polaganja državne mature, morali su pristupiti i prijemnom ispitu. Maturantima koji su pristupili prijemnom za studij ‘Animirani film i novi mediji’ na ALU, rezultati ispita jučer su poništeni i svi će ga morati ponavljati u jesenskom roku! Ideja o dugom, bezbrižnom ljetu ovim je maturantima pala u vodu, a neki od njih ovo smatraju skandalom.

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu jučer je odlukom svog Vijeća poništila rezultate prijemnog ispita za preddiplomski sveučilišni studij Animirani film i novi mediji. Kako stoji na stranicama Akademije, prijemni ispit poništava se zbog proceduralne greške.

– Povodom žalbe uložene na dio procedure postupka provjere posebnih znanja, vještina i sposobnosti za upis u prvu godinu preddiplomskog sveučilišnog studija na Akademiji likovnih umjetnosti za preddiplomski sveučilišni studij Animirani film i novi mediji utvrđeno je da je došlo do povrede procedure, odnosno da postupak provjere nije u cijelosti obavljen sukladno odredbama Pravilnika o provjeri posebnih znanja, vještina i sposobnosti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, stoji u odluci Akademijskog vijeća ALU o poništenju prijemnog ispita za studij Animirani film i novi mediji.

ALU: ‘Zbog zaštite osobe koja je podnijela prigovor na proceduru, nismo u mogućnosti dostaviti precizniju informaciju o povredi procedure’

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Državna matura još nije ni počela, a na ovim se fakultetima već ‘tuku’ za mjesto: Pogledajte koji su najtraženiji studiji u Hrvatskoj

Kontaktirali smo dekanat ALU s pitanjima o broju studenata koji su pristupili prijemnom te pojašnjenju proceduralne greške. Na Provjeru posebnih znanja, vještina i sposobnosti za preddiplomski studijski program Animirani film i novi mediji prijavilo se ukupno 52 pristupnika. Nakon prvog dijela Provjere eliminatorni prag je prešlo 26 pristupnika. Ti su pristupnici pristupili drugom dijelu Provjere. Eliminatorni prag drugog dijela Provjere prešlo je 15 pristupnika i pristupnica.

Ističu kako su se nakon provedenog ljetnog razredbenog postupka, ukazale indicije za minimalnim previdom u proceduri, koji ničim nije utjecao na ravnopravnost pristupnika, no Akademija likovnih umjetnosti smatra da se mora držati svih stavki procedure i Pravilnika, pa i onih najmanjih.

– Provjeri posebnih znanja, vještina i sposobnosti na Akademiji pristupa mali broj pristupnika, a mnogi od njih se i osobno poznaju te razmjenjuju informacije. Zbog zaštite osobe koja je podnijela prigovor na proceduru, a povodom koje su poništeni rezultati postupka, nismo u mogućnosti dostaviti precizniju informaciju o povredi procedure jer bi takva informacija mogla ukazati na to o kojoj se osobi radi, te bi ju neposredno moglo dovesti u nepovoljan položaj od strane drugih pristupnika, poručili su nam iz uprave ALU.

Pristupnica koja je bila na prijemnom: ‘Htjela sam imati mirno ljeto bez jesenskog roka, ovo definitivno srami cijelu Akademiju’

Jedna od maturantica koja je pristupila prijemnom ispitu za studij Animiranog filma i novih medija rekla nam je da se, prema njenom mišljenju, radi o ogromnom skandalu.

Izdvojeni članak

Rus s Krima zbog veće slobode upisao zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti

– Vjerojatno se radi o nečemu što je vjerojatno prijavio netko čije je dijete trebalo upasti preko veze pa su nas sve htjeli sabotirati. I da nisam prošla, htjela sam imati mirno ljeto bez jesenskog roka. Ovo definitivno srami cijelu Akademiju jer je realno njihov propust i radi sprdačinu od nas i njih, rekla nam je maturantica koja je htjela ostati anonimna i dodala kako neki od njenih kolega koji se nalaze u istoj situaciji govore kako ih je u ovom trenutku uopće sram obrazovati se na ALU.

Prijemni ispit za ove će se maturante ponoviti u jesenskom roku, od petka 7. rujna do četvrtka 13. rujna. Pristupnici koji će se ponovno pisati prijemni u jesenskom roku nisu dužni ponovno plaćati naknadu troškova prijave za postupak provjere, a pristupnici koji se neće ponovno prijaviti imaju pravo povrata uplaćene naknade. Zanimljivo, u odluci o poništavanju prijemnog ispita stoji i kako se dva upisna mjesta predviđena za strane državljane prenamjenjuju u mjesta za hrvatske državljane i državljane EU.