Pretraga

Senat Sveučilišta izgubio svoju svrhu: Bez reakcija na prepisivačinu i studentske prozivke

A- A+

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, o ‘prepisivačini’ Hrvatskih studija u strateškom dokumentu za znanost nije se raspravljalo, već se pod točkom ‘Razno’ na to osvrnuo privremeni pročelnik HS-a Mario Grčević. Kako doznajemo sa Senata, Grčević je osudio plagiranje, spomenuvši i maliciozne medije, zbog prepisivanja se ispričao dekanici FPZG-a Lidiji Kos-Stanišić te rekao da će dodatno utvrditi kako je to toga došlo. Sporni, prepisani dokument potpisuje upravo Mario Grčević.

Foto: Studenti govore

Članovi Senata Sveučilišta u Zagrebu, dolazeći na današnju sjednicu u zgradu Sveučilišta, svjedočili su neobičnoj izložbi. Studenti Hrvatskih studija okupljeni u inicijativu Studenti govore na ogradi Sveučilišta upriličili su izložbu portreta članova Senata, a na svakoj od njih stajao je natpis ‘Danas ću svojim glasom odlučiti potiče li Sveučilište u Zagrebu akademsko nepoštenje’. 

Time su studenti apelirali na senatore da se na sjednici izjasne o akademskom nepoštenju, odnosno prepsivanju koje su načinili Hrvatski studiji prilikom izrade svog strateškog dokumenta za znanost. Naime, kako smo objavili prošli tjedan u našoj analizi, Hrvatski studiji prepisali su desetak stranica iz dokumenta Fakulteta političkih znanosti. Kasnije prošli tjedan, sami studenti otkrili su kako se u dokumentu HS-a prepisivalo i s portala katoličkih teologa Vjera i djela. Spomenimo i kako je prepisani dokument potpisao privremeni pročelnik HS-a.

Na Senatu, problematika ‘prepisivačine’ Hrvatskih studija nije bila uvrštena u dnevni red sjednice, no pod točkom ‘Razno’ to je pitanje istaknula sindikalna predstavnica u Senatu Vesnica Garašić.

S obzirom da je Studentski zbor Hrvatskih studija prošli tjedan zatražio od rektora i Senata razriješenje privremenog pročelnika HS-a Grčevića, Garašić je zamolila rektora da se o tome očituje i da odgovori studentima.

Izdvojeni članak

Nadrealna situacija u Hrvatskoj: Studenti dekanima održali lekciju o plagiranju i društvenoj odgovornosti

Potom se, o cijeloj problematici, Senatu obratio Mario Grčević koji je, kako doznajemo sa Senata, kazao da se prilikom izrade strateškog dokumenta HS-a dogodila greška u brzini, da će se ona ispraviti te da onaj tko je to učinio treba odgovarati. Osudio je i čin plagiranja. Uz to, rekao je da odgovornost preuzima, no da se ne osjeća krivim jer nije u redu da netko od članova tima prepisuje i da druge dovodi u neugodnost. Kazao je i kako je dokument njemu dan na potpis, kako je ‘krivca’ potrebno pozvati na odgovornost i odgovarajuće kazniti. Osim toga, zbog aktualne situacije, ispričao se dekanici FPZG-a Lidiji Kos-Stanišić, iz čijeg su dokumenta HS prepisivali.

Kako nam je potvrdilo nekoliko članova Senata, dekanica FPZG-a o ovoj problematici na Senatu nije raspravljala.

Iako je razrješenje Marija Grčevića tražio upravo Studentski zbor Hrvatskih studija, senatski studentski predstavnici o ovome nisu na Senatu niti tražili riječ niti raspravljali, odnosno zastupali kolege s HS-a. Osim toga, nisu reagirali niti ostali članovi Senata.