Pretraga

Slavljenička atmosfera za 350. rođendan Sveučilišta: Rektor Boras daje priznanje dvojici dekana koji su ga spasili od mirovine

A- A+

Najveće i najstarije hrvatsko sveučilište, ono zagrebačko, u subotu će u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježiti svoj dan. Ujedno će se obilježiti i početak jubilarne 350. akademske godine, značajne i po tome što označava i početak drugog četverogodišnjeg mandata rektora Damira Borasa na čelu Sveučilišta. On će u subotu dodijeliti brojna priznanja zaslužnim profesorima i studentima, a među njima su bivši rektor Bjeliš te dva dekana koja su rektora Borasa u ključnom trenutku spasila od mirovine.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ove će subote svečano obilježiti svoj dan, odnosno Dies academicus. Svečanošću u Hrvatskom narodnom kazalištu, Sveučilište ujedno obilježava i početak jubilarne 350. akademske godine. Tom će prigodom rektor Damir Boras dodijeliti 19 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade ‘Fran Bošnjaković’ i ‘Andrija Mohorovičić’ za 2018. te posebna priznanja studentima, profesorima i suradnicima Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Kozmička providnost: Oglas za posao koji idealno odgovara rektoru Borasu

Između ostalih, zvanje i titulu professor emeritus Boras će dodijeliti svom prethodniku, bivšem rektoru Aleksi Bjelišu koji je tu funkciju obnašao u dva mandata, ukupno od 2006. do 2014. godine. Posebno su zanimljiva dva dobitnika posebnog priznanja rektora – bivši dekani Grafičkog i Učiteljskog fakulteta, Klaudio Pap i Ivan Prskalo. Upravo su oni tijekom akademske godine 2016./2017. pritekli u pomoć rektoru Borasu kako bi izbjegao umirovljenje nakon što je navršio 65. godinu života pa je tako rektor danas zaposlen 10% na Učiteljskom, 10% na Grafičkom fakultetu, a ostatak pri Sveučilištu u Zagrebu.

Kako stoji u obrazloženju, rektor će jednom i drugom uručiti posebna priznanja “za predani rad
u sveučilišnim tijelima”, osobito kao članovima Senata i Vijeća tehničkoga, odnosno društveno-humanističkoga područja Sveučilišta u Zagrebu.

Cjelovit popis dobitnika nagrada i priznanja povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu 3. studenoga možete vidjeti u dokumentu ispod: 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Istoga dana, u subotu 3. studenoga u 14 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se Drugi rektorski forum zapadnoga Balkana. Riječ je o skupu na kojem će sudjelovati 20 rektora sveučilišta s toga područja. Tijekom foruma rektori će potpisati Sporazum o osnivanju Zajednice sveučilišta zapadnoga Balkana, čime će se unaprijediti suradnja i zajedničko djelovanje ovih sveučilišta u području znanosti, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.

Izdvojeni članak

Bivši rektor Bjeliš obrušio se na Borasa u dirljivom pismu studentima i podržao njihov dolazak pred vrata Sveučilišta

Program obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu nastavit će se u ponedjeljak 5. studenog. U auli Sveučilišta u 11 sati svečano će biti dodijeljene spomen-medalje profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2017./2018. Nakon svečane dodjele spomen-medalja, sveučilišno će izaslanstvo u 12.30 sati na groblju Mirogoj u 12.30 sati položiti položiti vijence i odati počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Također, istoga dana, u auli u 14 sati, rektor Damir Boras dodijelit će nagrade studentima sportašima za ak. god. 2017./2018.