Pretraga

Izmijenjen Pravilnik za ostvarivanje prava na državnu stipendiju: Provjerite imate li uvjete za prijavu na natječaj

A- A+

Novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa stupio je na snagu krajem prošloga tjedna, a u odnosu na prošlogodišnji svega je nekoliko promjena. Ona koja se tiče svih prijavitelja na natječaj jest da je sada i Pravilnikom propisan rok u kojemu studenti moraju prihvatiti uvjete studiranja, inače ostaju bez stipendije. Došlo je i do manjih izmjena u načinu ostvarivanja dodatnih bodova za studente koji su roditelji i studente čiji su roditelji hrvatski branitelji.

Foto: Srednja.hr

Rok za prihvaćanje uvjeta stipendiranja u online Sustavu državnih stipendija do sada nije bio striktno propisan Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa. Običaj je bio da Ministarstvo taj rok objavljuje samo u tekstu uz rezultate natječaja što bi značilo da je, ovisno o akademskoj godini, bio podložen izmjenama.

Rok za prihvaćanje uvjeta stipendiranja

Izdvojeni članak

MZO pokleknuo i nanovo ispravio Pravilnik o STEM stipendijama: Od danas, bez diskriminacije

To se od sada mijenja i sedmodnevni rok za prihvaćanje uvjeta uvodi se i u sam Pravilnik. Za studenta koji u tom roku ne prihvati uvjete stipendiranja smatrat će se da ne prihvaća stipendiju. U tom slučaju, obavijest o ostvarivanju prava na državnu stipendije šalje se prvome sljedećem studentu na rang-listi, i tako do ispunjenja kvote.

Jedna od nekoliko izmjena tiče se studenata branitelja i studenata djece hrvatskih branitelja. Njima se je u natječaju do sada priznavalo 200 bodova, a po novome će se onim studentima čija su oba roditelja branitelji priznavati ukupno 400 bodova. Osim ove, novost u bodovanju je i ta da će 550 bodova na natječaju moći ostvariti i studenti koji su roditelji, a čije je dijete preminulo.

Sustav ostvarivanja bodova temeljem prihoda kao i bodovanje posebnih stavki, poput studija izvan prebivališta i školovanja braće i sestara, ostaju isti.

Stipendija se dodijeljuje u tri kategorije

Državne socio-ekonomske stipendije nastavljaju se dodijeljivati u tri kategorije:
1. D-1 – studenti koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;
2. E – studenti slabijega socio-ekonomskog statusa;
3. P – studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.

Natječaj se raspisuje do 15. listopada

Pravo na socio-ekonomsku stipendiju imaju samo studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili 45 ili više ECTS bodova. Spomenuto pravilo ne vrijedi za brucoše. Na natječaj se ne mogu prijaviti studenti koji su stekli broj ECTS bodova koji podijeljen s brojem upisanih prethodnih akademskih godina iznosi manje od 40, ne uključujući tekuću akademsku godinu.

Izdvojeni članak

Stiglo izvješće Ministarstva: Doznajte što kažu na prijedlog da se državna stipendija dodjeljuje za 12 mjeseci

Sudjelovati u natječaju ne mogu niti studenti koji su u akademskoj godini prijave na natječaj drugi put u statusu redovitoga studenta upisali prvu godinu studija na istoj razini studija (odnosi se isključivo na studente koji su u akademskoj godini prijave na natječaj promijenili studijski program). Državnu stipendiju ne mogu dobiti niti oni koji su tri puta u statusu redovitoga studenta upisivali studijski program na istoj razini studija te oni koji su već stekli kvalifikaciju na razini studija na koju su upisani. Uz to, ostaje nepromijenjeno pravilo da se natječaj za dodjelu državne stipendije ne mogu prijaviti studenti koji imaju upisano mirovanje obveza u godini u kojoj se provodi natječaj.

Natječaj za državnu stipendiju za akademsku godinu mora biti raspisan do 15. listopada, a rang-liste bit će objavljene najkasnije 60 dana od zatvaranja natječaja, stoji u Pravilniku. Uz to, studentima će se stipendija isplaćivati u najmanje devet mjesečnih rata od najmanje 1.200 kuna i to do 15. u mjesecu.

Iako je u javnoj raspravi Pučka pravobraniteljica predlagala da se stipendije dodjeljuju kroz 12 mjeseci akademske godine, taj je prijedlog odbijen. Ipak mogućnost za dodjelu više rata . Naime, novi Pravilnik propisuje da, ako su za to osigurana sredstva u državnom proračunu, ministar može u natječaju za dodjelu državnih stipendija propisati i dodjelu većega mjesečnog iznosa stipendije i/ili dodjelu stipendija u većem broju mjesečnih rata.

U dokumentu u nastavku detaljno možete proučiti pod kojim se uvjetima dodjeljuju stipendije u svakoj od tri kategorije, kao i na koji način na natječaju možete ostvariti dodatne bodove.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download