Pretraga

Split i Osijek idealni gradovi za život studenata

A- A+

Iako je uobičajeno da postoje primarniji zahtjevi za investicijama koje se ne tiču studenata, u Hrvatskoj se u nekim gradovima planira i gradi kako bi se upotpunili sadržaji za studente. Tako će u Osijeku niknuti velebna sveučilišna knjižnica koja će zasigurno postati kulturno- obrazovno središte ovog grada, a u Splitu se već izgradio Studentski dom u kojem će kroz par mjeseci moći živjeti splitski studenti.

Izdvojeni članak

Deset navika koje imaju uspješni studenti

Dok Zagreb kao najveći sveučilišni grad nudi brojne lokacije prilagođene studentima poput Nacionalne sveučilišne biblioteke ili pak knjižnice Filozofskog fakulteta, mnogi drugi gradovi nemaju rješen taj problem. Međutim na tome se radi, a najnoviji primjeri dolaze iz Osijeka i Splita. Osijek bi trebao dobiti novu sveučilišnu knjižnicu, dok je u Splitu već niknuo Studentski dom za sve one studente koji dosada nisu mogli pronaći svoje mjesto za život po povoljnim, za studente prihvatljivim cijenama.

Osijek će dobiti svoju prijestolnicu studentskog života

Samostalna sveučilišna knjižnica trebala bi se izgraditi u sklopu Sveučilišnog kampusa, a za studente će zasigurno biti centar druženja i učenja. Koncept knjižnice koji je projektirao arhitektonski ured Sangrad+Avp naišao je na odobrenje struke. Tako mnogi arhitekti tvrde da je knjižnica pamtljiva, funkcionalna ali inteligentno osmišljena.

Kako je Osijek dosada studentima nudio prostor sveučilišne knjižnice samo u okviru opće gradske knjižnice, mnogi studenti će biti sretni kad se otvori ovaj kulturno- obrazovni punkt akademskih građana.
Međutim, za to će morati još pričekati. Zbog lokalnih izbora, nepotvrđnih izmjena Urbanističkog plana ali i izbora novog rektora osječkog Sveučilišta, gradnja ove knjižnice počet će tek na proljeće iduće godine. Projekt knjižnice možete pogledati u fotogaleriji koju nam je ustupio arhitektonski ured Sangrad+Avp.

Splićani će useliti u nove moderne studentske sobe

Za razliku od Osječana, splitski studenti na nove sadržaje koji će im olakšati život ne moraju čekati. Također 100 milijuna kuna vrijedan projekt Studentskog doma i Studentskog centra pri sveučilišnom kampusu u Splitu konačno je završen. Studenti ovaj dan čekaj još od 2010. godine, kad su radovi stali zbog ekonomske krize, no i taj dan je došao. Tako će 25 tisuća splitskih studenata dobiti 615 novih ležajeva u modernim i funkcionalnim sobama prilično impresivne zgrade.

Dosada su na raspolaganju imali svega 750 kreveta, i svake godine bi se ponavljala jednaka situacija – borba do zadnjeg ležaja u domovima. Na ovaj način će se rasteretiti kapacitet postojećih domova, a nove prostorije za studente zadovoljit će one najzahtjevnije. Kroz nekoliko mjeseci studenti će se moći početi useljavati u nove sobe, no pitanje je hoće li za to biti zainteresirani obzirom da će tada već biti kraj akademske godine. Svejedno, za očekivati je da će na jesen svaki krevet u novom Studentskom domu biti popunjen.