Pretraga

Splitski Student servis: ‘Zbog krize sve je više tvrtki koje ne plaćaju redovito studente’

A- A+

Splitskim studentima su odnedavno otvorena vrata novoizgrađenog Kampusa, u čije su prostorije premješteni uredi Studentskog centra kao i šalteri Servisa. Ravnateljica splitskog SC-a Gordana Raos otkrila nam je kako se u Servis svake godine učlanjuje sve veći broj studenata te raste broj registriranih tvrtki. Međutim, okrivivši gospodarsku krizu u kojoj smo se našli, ravnateljica ističe da se sve češće susreću s poslodavcima koji ne plaćaju redovito studente.

Foto: Facebook

Poslodavci i studenti koji tragaju za poslom, od svibnja šaltere Studentskog servisa u Splitu mogu pronaći u novootvorenom Kampusu. Budući da se u spomenutom kompleksu nalazi sav sadržaj koji zadovoljava studentske potrebe, bilo je logično i urede Studentskog centra prebaciti u isti. Ravnateljica splitskog SC-a Gordana Raos više puta je iskazala svoje zadovoljstvo završetkom najvećeg projekta u tom gradu te nas je nakon preseljenja detaljno uputila u situaciju u kojoj se nalaze splitski studenti koji žele zaraditi vlastiti novac preko Servisa.

Izdvojeni članak

Split ne pamti manje prijava za studentski smještaj: Svega 200-tinjak ostalo bez sobe u domu

Raste ponuda poslova, ali i broj poslodavaca ‘neplatiša’

Prema podacima koje nam je ustupila ravnateljica SC-a, u posljednjih pet godina zabilježen je rast broja učlanjenih studenata, ali i registriranih tvrtki koje potražuju zaposlenike preko Servisa. Iako ponuda poslova vidno raste iz godine u godinu, studenti koji traže ili dobiju radno mjesto suočavaju se s velikom boljkom koja je rezultat recesije u koju smo zapali.

Trenutno je u Servisu učlanjeno preko 8 500 studenata te više od 5 000 registriranih tvrtki, čiji se broj udvostručio u odnosu na 2009. godinu. No problematično je što je među spomenutim firmama sve više onih poput ‘Montmontaže’ koja iskoristi studentsku radnu snagu te potom ne izvši uplatu.

– Nažalost, zbog gospodarske krize sve češće se susrećemo s tvrtkama koje redovno ne isplaćuju rad studenata. Te probleme rješavamo na način da pokrećemo ovrhu nad takvim poslodavcima, a u slučaju blokiranog računa poslodavca, prijavljujemo potraživanje u predstečajnoj nagodbu i u stečajnu masu, objašnjava ravnateljica Raos.

Izdvojeni članak

Otvoren Kampus u Splitu, studenti strahuju da će se sobe dodjeljivati preko veze


Tko može koristit usluge Servisa

Pravo na rad preko Servisa imaju svi redoviti studenti u RH, učenici koji su završili srednjoškolsko obrazovanje i nalaze se u fazi postupka upisa na studij ili strani državljani ukoliko su gosti domaćeg visokog učilišta (temeljem njihove potvrde da su redoviti studenti). Međutim, strani studenti upisani na strana sveučilišta nemaju pravo na rad putem splitskog Student servisa.

Interes studenata iz okolnih gradova sve veći

Osim borbe s ‘neplatišama’, ravnateljica splitskog SC-a ističe kako su se susreli i s nekoliko studenata koji rade na tuđi ugovor. – Studenti koji zlorabe ugovore su prema našim saznanjima rijetki, ali smo uočili do sada nekoliko takvih. Međutim, Student servis o tome ne može voditi preciznu kontrolu jer nema mehanizam utvrde odrađuje li konkretni posao baš onaj student koji je došao po ugovor i na čije ime je ugovor zaključen, pojasnila nam je Raos.

Dodaje kako je isključivo obveza poslodavca da provjerava identitet studenta, no rade li to i na koji način, u SC-u ne znaju niti mogu znati. Minimalna satnica koju preporučuju u Servisu je 18 kuna, a prema procjeni ravnateljice Raos sve je više studenata iz okolnih gradova koji se odlučuju koristit usluge splitskog Servisa.