Pretraga

Studenti, informirajte se: Sve o svojim pravima i obavezama odsad možete naći na jednom mjestu

A- A+

Brojni studenti, pogotovo prvih godina studija nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i obavezama, kao niti gdje se o njima informirati. Često se zbog toga šire razne dezinformacije, što stvara još veću zbunjenost. Kako bi stala tome na kraj, studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu odlučila je izraditi brošuru sa svim važnim informacijama o studentskim pravima, s kojima bi se trebao upoznati svaki student.

Foto: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Facebook

Zagrebačka studentska pravobraniteljica Barbara Šimić još je za vrijeme svoga mandata suradnice u Uredu bivšeg pravobranitelja primijetila slabu informiranost i pasivnost studenata.

Studenti se pravobranitelju javljaju uglavnom kada su već oštećeni

Izdvojeni članak

Nova studentska pravobraniteljica uvodi mnoge promjene: ‘Djelovat ćemo brže i efektivnije’

Sukladno tomu, jedan od ciljeva koje si je zacrtala u planu rada prilikom kandidiranja bila je izrada i objava brošure koja će koristiti studentima.

– Svoj mandat posvetila sam oštećenim studentima i informiranju studenata o studentskim pravima. Praksa je pokazala da se studenti studentskom pravobranitelju javljaju uglavnom kad su im već prekršena studentska prava, kad su prošli svi rokovi za žalbe, ponekad onda kad se više ništa konkretno ne može učiniti. Htjela sam tome stati na kraj ili barem smanjiti broj takvih slučajeva, a povećati broj onih slučajeva u kojima se studenti unaprijed javljaju i pitaju za svoja prava ili reagiraju na kršenja na vrijeme. Tako je ovom brošurom cilj bio osvijestiti studente i informirati ih o pravima koja imaju, rokovima koji im stoje na raspolaganju u slučaju žalbe, mehanizmima zaštite koji postoje i naravno način na koji mi se uvijek mogu obratiti, kazala nam je Barbara.

Tekst brošure, naravno, nije sastavljala proizvoljno, već se služila Pravilnikom o studiranju te Statutom Sveučilišta u Zagrebu koji je naknadno provjerila i odobrila pravna služba Sveučilišta.

– Što se uredništva tiče, pomogao mi je Sandro Gašpar, dosadašnji predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu uz ostale kolege iz Studentskog zbora koji su uskočili s dobronamjernim savjetima i lektoriranjem. Za dizajn je bila zadužena kolegica Tajana Barac s Grafičkog fakulteta koja je odradila zaista odličan posao. Cilj je bio da brošura ugleda svjetlo dana s početkom akademske godine i u tome smo uspjeli, objašnjava studentska pravobraniteljica.

Brošura odgovara na najvažnija pitanja studenata

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski zbor traži povjerenika za medije i koordinatora za pravobranitelje

Brošura je kratka i vrlo razumljiva, a kroz nekoliko poglavlja odgovara na najčešće postavljana pitanja studenata.

– U brošuri se definiraju i pojašnjavaju prava koja studentima pripadaju te se navode rokovi u kojim se određeno pravo može zahtijevati. Pa je tako primjerice navedeno mirovanje studentskih obveza te pretpostavke pod kojima se ono može odobriti, što sve treba sadržavati izvedbeni plan nastave i kada treba biti objavljen, koje situacije dovode do prestanka studija, kad se može žaliti na pismene i usmene ispite i koje su posljedice i slično, kaže nam Barbara.

Studente će, osim putem interneta, o s brošurom i njihovim pravima upoznati i putem predavanja, što će značajno doprinijeti informiranosti te populacije.

– Mislim da će ovo predavanje uz brošuru biti zaista korisno svim studentima Sveučilišta u Zagrebu jer se odnosi na sve studente neovisno na kojem fakultetu studenti studiraju. Osim prava koja se navode u brošuri, studenti će također moći saznati više o pravilima ostvarivanja subvencionirane prehrane, pravila za rad preko Student servisa, pravila koja se odnose na smještaj u studentskom domu, ali i dobiti odgovore na pitanja koja ih muče. O mjestu i vremenu predavanja obavijestit ću vas uskoro na našim službenim Facebook stranicama, kazala nam je za kraj Barbara.

Ovu zanimljivu brošuru možete prolistati u dokumentu u nastavku i tako saznati odgovore na pitanja koja vas zanimaju.

[scribd id=361309698 key=key-ckGsNmGyig4r3kFuuisK mode=scroll]