Pretraga

Studenti sociologije o ispadanju Ivane Radačić iz nastave: ‘Smeta li našoj upravi njezina angažiranost u temama o kojima je bolje šutjeti?’

A- A+

Studenti sociologije s Hrvatskih studija, okupljeni u studentskoj udruzi ‘Anomija’, reagirali su na neobjašnjivo ispadanje profesorice Ivane Radačić iz nastavnog plana za iduću akademsku godinu. Naime, Radačić nije navedena kao nastavnica koja će izvoditi kolegij ‘Ljudska prava’ od jeseni, iako ga je predavala od samog uvođenja 2009., a iz plana je netragom nestao njen drugi kolegij ‘Sex, Gender and Human Rights’. Studenti tvrde kako otkazivanje suradnje Ivani Radačić znači srozavanje kvalitete nastave na HS te smatraju da u Hrvatskoj ne postoji kvalitetnija osoba za izvođenje nastave o ljudskim pravima.

Docentica Ivana Radačić, znanstvenica svjetskoga glasa, na Hrvatskim studijima predaje od 2009. godine | Foto: srednja.hr/screenshot N1

Radačić nam je prekjučer rekla kako su studenti bili izuzetno zainteresirani za njezine kolegije, da ju nitko nije obavijestio o tome da je ‘ispala’ iz nastave Ljudskih prava te da ne zna zašto joj je drugi kolegij ukinut. Ostaje i dalje nejasno zašto su Hrvatski studiji iz nastavnog plana izostavili međunarodno priznatu znanstvenicu, predsjednicu UN-ove skupine o diskriminaciji žena.

O razlozima takve odluke uprave Hrvatskih studija, pitaju se i studenti sociologije s HS-a okupljeni u udrugu ‘Anomija’, kojima je Radačić predavala. Njihovo obraćanje prenosimo u cijelosti.

‘Otkazivanje suradnje profesorici Radačić u svakom smislu znači srozavanje kvalitete nastave’

– Na prošloj sjednici privremenog ZNV-a izglasan je novi program za sociologiju. U tom programu više nema profesorice Radačić, odnosno, njezin kolegij Ljudska prava jedini je kolegij bez nositelja, a drugom kolegiju Sex, Gender and Human Rights izgubio se svaki trag.

Izdvojeni članak

Čini se da na Hrvatskim studijima više nema mjesta ni za Ivanu Radačić: Nedavno zasjela na čelo UN-ove skupine pa ispala iz nastave HS-a

Možemo zaključiti kako na ovim novim i “boljim” Hrvatskim studijima nema mjesta za docenticu Ivanu Radačić, višu znanstvenu suradnicu na institutu Ivo Pilar i predsjednicu UN-ove radne skupine o diskriminaciji žena. Dužni smo na otkazivanje suradnje jednoj od dražih profesorica sa sociologije reagirati iz nekoliko razloga:

Kolegij Ljudska prava je tzv. obavezni izborni kolegij kojeg studenti slušaju na prvoj godini studija. To je kolegij na kojemu se većina studenata po prvi puta susreće s konceptima ljudskih prava, mehanizmima i tijelima za zaštitu ljudskih prava, kao i sa specifičnim problemima koje susreću manjinske skupine u našem društvu. Ujedno, ovo je i kolegij na kojemu se potiče rasprava o različitim vrstama nejednakosti kojima svjedočimo, a koje možda nismo smatrali bitnima ili su nam bili nevidljivi do tada. Također, ovo je kolegij na kojemu studenti imaju priliku upoznati i slušati predavanja različitih ljudi izvan akademskog svijeta koji se bave pitanjima zaštite ljudskih prava. Sve to potvrđuje ovaj kolegij kao iznimno kvalitetan i bitan za studiranje sociologije. Otkazivanje suradnje profesorici Radačić u svakom smislu znači srozavanje kvalitete nastave jer smatramo kako u Hrvatskoj ne postoji kvalitetnija osoba za izvođenje ove nastave, koja svoja predavanja može ispuniti iskustvima iz prakse i time približiti ponekad apstraktne pravne pojmove nama studentima sociologije.

Progovarala o položaju znanosti, ali i akademije u Hrvatskoj

Izdvojeni članak

Studenti više ne govore u Studentskom zboru Hrvatskih studija

Kolegij Sex, Gender and Human Rights, izborni kolegij, izvodio se svake godine zbog velike zainteresiranosti studenata. Taj kolegij smo imali priliku slušati s Erasmusovcima, što znači da smo čitavu nastavu slušali na engleskom jeziku. Premda nam je slušanje na drugom jeziku u nekim trenucima bila ‘tlaka’, zahvalni smo na ovoj prilici jer takva vrsta nastave uvelike pridonosi poboljšanju kvalitete našeg studiranja. Tek sada možemo govoriti o važnosti ovog kolegija u smislu tematike kojom se bavi. Kao studenti koji su odslušali sve kolegije iz sociologije na Hrvatskim studijima možemo potvrditi kako je upravo ovaj kolegij zaslužan za naše bolje razumijevanje i internalizaciju feminizma. Razlog tomu je što se na ovom kolegiju studenti susreću s raznim diskriminatornim presudama u RH zbog čega nam se otvaraju oči i zbog čega postajemo motivirani za aktivizam u smislu promicanja rodne jednakosti.

Profesorica Radačić bila je jedna od rijetkih znanstvenica koja se na ovogodišnjem Maršu za znanost, koji je bio u organizaciji udruge Anomija, usudila javno progovoriti o katastrofalnom položaju znanosti, ali i akademije u Hrvatskoj, održavši govor na završnom skupu. Tada je upozorila kako znanost ima značajnu ulogu u kreiranju pravednijeg i uključivijeg društva.

‘Smeta li našoj upravi što se profesorica Radačić ne boji izreći o akademskoj zajednici ono što mnogi pripadnici iste šutljivo misle?’

Izdvojeni članak

HRVATSKI STUDIJI POSTAJU FAKULTET: Kontekst ovog akademskog trilera je, naravno, ekstra zanimljiv!

Način na koji se profesorica Radačić bavi znanosti upravo je takav; svojim znanstvenim doprinosima ona uistinu pridonosi kreiranju pravednijeg i uključivijeg društva, istražujući vrlo tabuizirane i problematične teme u našem društvu. Je li možda to problem? Smeta li našoj upravi ili kome već njezina angažiranost u temama o kojima je bolje šutjeti? Smeta li našoj upravi što se profesorica Radačić ne boji izreći o akademskoj zajednici ono što mnogi pripadnici iste šutljivo misle?

Gubitak jedne kvalitetne i međunarodno priznate znanstvenice kao nositeljice dva vrlo specifična kolegija za Hrvatske studije znači samo još veće srozavanje kvalitete. Ne možemo ništa drugo nego još jednom zaključiti kako na Hrvatskim studijima nema mjesta kvaliteti i kako oni ne postoje zbog studenata, koliko god nam “neki pametniji od nas” govorili suprotno. Iznimno nam je žao što budući studenti neće imati priliku slušati profesoricu Radačić na Hrvatskim studijima, a profesorici Radačić možemo se jedino nakloniti do poda, stoji u objavi studenata sociologije iz udruge ‘Anomija’ s Hrvatskih studija.