Pretraga

Studenti u sudnici: Budući pravnici odmjeravali sudačka znanja

A- A+

Mjesto radnje je Županijski sud u Zagrebu, možda nekima neobična lokacija za studentsko natjecanje, no upravo su tamo finalnim ročištem budući pravnici zaključili četvrto po redu studentsko natjecanje za pravnike, Moot Court Croatia. Specifičnost je ovog natjecanja simuliranje suđenja, koje je ove godine okupilo 32 studentske s četiriju pravnih fakulteta u Hrvatskoj. Studenti iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita pokazivali su svoja znanja, na kao pobjednici su izašli Zagrepčani.

srednja.hr

Kako je izgledalo ovogodišnje studentsko natjecanje Moot Court Croatia, koje organizira udruga eStudent i natjecanje u kojem budući pravnici odmjeravaju snage u strukovnim znanjima nije ostalo sakriveno na Županijskom sudu u Zagrebu. Natjecateljske ekipe, njih čak 32 iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita i ove su godine bile u borbi za pobjedu, ali su se najboljima pokazala dvije ekipe Pravnog fakulteta u Zagrebu, prenosi Poslovni dnevnik.

Dvije ekipe sa zagrebačkog Pravnog fakulteta pokazale su se najboljima, a da bi tu titulu stekle, prošle su težak sud. Ovim je ekipama na finalnom ročištu sudilo sedam sudaca, a među njima su bili suci Vrhovnog suda, Županijskog suda u Zagrebu, renomirana odvjetnička imena, kao i profesori s katedre za Obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Osim prilike da primjene stečeno znanje, oni studenti koji su se uspjeli plasirati do polufinala, dobili su i su 10 ECTS bodova.

Izdvojeni članak

Student Pravnog fakulteta nagrađen za najbolju enciklopedijsku natuknicu o Istri

Ana Pintarić, Dino Gliha, Tajana Novosel i Vanja Salina članovi su najboljeg ovogodišnjeg pravničkog tima i kao nagradu su osvojili mogućnost da steknu nova znanja tijekom ljetne prakse u nekima od najboljih odvjetničkih ureda u Zagrebu. Drugoplasirani je tim također nagrađen, osvojili su osnovne obuke za izmiritelje u suradnji s Hrvatskom udrugom za mirenje. Ana Pintarić proglašena je najboljim govornikom na natjecanju, a za najbolji pisani podnesak nagrađena je ekipa u sastavu Sare Andrić, Josipa Vrkljan, Nataša Vučinić i Ana Marija Rupčić.

Tomislav Ditrih, voditelj organizacijskog tima Moot Court Croatia ukazao je na vrijednost ovakvog natjecanja, koje studentima omogućava da se iz prve ruke upoznaju sa strukovnom svakodnevnicom, da uvježbaju usmenu i pisanu argumentaciju i to sve s mentorima koji im pomažu da unaprijede svoja znanja. Naglasio je Ditrih i kako se na ovogodišnje pravničko natjecanje prijavilo dvostruko više timova nego prošle godine, što smatra rastom popularnosti natjecanja u studentskim krugovima. Velika je vrijednost ovog natjecanja što su i osobe iz poslovnog svijeta prepoznale važnost ovakvih natjecanja, koje su praktična dopuna formalnom obrazovanju, pa nagradama stimuliraju studentski angažman, smatra Ditrih.