Pretraga

Studentima PMF-a dva nova i sedam obnovljenih laboratorija: Vrtoglavih 57 milijuna kuna omogućit će im istraživački rad

A- A+

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet ovih je dana predstavio infrastrukturni projekt CeNIKS vrijedan 57 milijuna kuna kojim će se obnoviti Fizički odsjek vrhunskom opremom i otvoriti dva nova laboratorija. Realizacija projekta čiji je cilj razviti Fizički odsjek PMF-a u regionalni centar izvrsnosti počinje iduće godine i trajat će 16 mjeseci. Na sastavnici Sveučilišta u Zagrebu koja broji oko 5.000 studenata, dobrih vijesti ne manjka jer je potpisan i ugovor vrijedan 72 milijuna kuna i to za projekt Centar izvrsnosti u kemiji.

PMF foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu može se pohvaliti novim, 57 milijuna kuna vrijednim infrastrukturnim projektom CeNIKS – Centar za napredna istraživanja kompleksnih sustava. Cilj je projekta razvoj Fizičkog odsjeka PMF-a u regionalni centar izvrsnosti, a najvećim je dijelom financiram sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Voditelji projekta su docenti Mihael Grbić i Emil Tafra, koji su projekt prijavili još 2015. godine, ove godine potpisali ugovor, a s realizacijom koja će trajati 16 mjeseci kreću iduće godine.

Izdvojeni članak

Mnogima omiljena igra na PMF-u se uči kroz neobičan kolegij: Na ispitu nema ocjena, a nosi čak 4 ECTS-a

– Zahvaljujući ovom projektu obnovit ćemo Fizički odsjek vrhunskom opremom koja će nam omogućiti da otvorimo nova područja istraživanja, rekao je docent Grbić za Jutarnji list i dodao kako će obnoviti ukupno sedam laboratorija te otvoriti dva nova.

Istaknuo je i da se kreće u nabavu 150 komada nove opreme.

– Sve to omogućit će našim studentima istraživački rad, ali i naše povezivanje s gospodarskim subjektima u Hrvatskoj, kazao je Grbić.

Dobrih vijesti ne manjka niti na Kemijskom odsjeku PMF-a. Kako je istaknula dekanica Aleksandra Čižmešija za Jutarnji, osim projekta CeNIKS, PMF je potpisao i ugovor vrijedan 72 milijuna kuna za infrastrukturni projekt Centar izvrsnosti u kemiji (CIuK).

– Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu obuhvaća oko 5000 studenata i 750 djelatnika na sedam odsjeka. Naš je fakultet tradicionalno usmjeren na vrhunsku, međunarodno orijentiranu znanost, rekla je Čižmešija.