Pretraga

[Superučenik] Splićanin Antonio državni prvak u informatici i matematici

A- A+

Antonio Buljan ponos je splitske pete gimnazije ‘Vladimir Nazor’. Državni je prvak u informatici i matematici, a rezultatima ne zaostaje i na ostalim predmetima. Unatoč hvalevrijednim uspjesima, Antonija u školi ne percipiraju kao štrebera već su mu zahvalni na tome što svaki slobodan trenutak provodi pripremajući svoje mlađe kolege za natjecanja.

Foto: Antonio Buljan/privatna arhiva

Trećaš opće gimnazije Vladimir Nazor rasturio je državna natjecanja iz informatike i matematike, a jedini je učenik u Hrvatskoj koji je u natjecanju iz informatike ostvario 100% u povijesti natjecanja.

‘Kolege me ne smatraju štreberom’

Osim matematike i informatike, Antonio je i ovogodišnji prvak na županijskim natjecanjima u kemiji u kojoj je ostvario četvrti najbolji rezultat u državi te u hrvatskom jeziku gdje je po bodovima ostvario drugi najbolji rezultat.

– Kolege me ne smatraju štreberom. Ni informatika ni matematika nisu predmeti koje treba učiti, već vježbati, kaže Antonio.

Zadovoljan je, kaže, organizacijom natjecanja kako u školi tako i na državnoj i županijskoj razini. Matematička se natjecanja dijele po kategorijama matematičkih i ostalih gimnazija, a Antonijev je rezultat najbolji među nematematičkim gimnazijama.

Izdvojeni članak

Mladim matematičarima glavni je cilj Međunarodna olimpijada

Priprema drugaše za natjecanja

U ono malo slobodnog vremena koje mu gimnazija ostavlja, Antonio svoje mlađe kolege priprema za natjecanja. Ponavljaju gradivo cijele godine i sami se organiziraju kako bi što više vježbali.

Rezultati su odlični pa su tako njegove kolegice iz drugog razreda također briljirale na državnom natjecanju s osvojenim drugim i šestim mjestom, a uspjeh je to i njegove mentorice, profesorice Nele Negotić.

Iako je odličan učenik i podjednako dobar u svemu, budućnost ipak vidi u studiju matematike ili programiranja.