Pretraga

Top lista zagrebačkih menzi: SC – spora linija

A- A+

Takozvana spora menza pri Studentskom centru u Zagrebu na glasu je kao restoran velikog izbora hrane. Odlučili smo provjeriti je li to uistinu tako, a i druge pojedinosti o ovoj menzi. Kako se nalazi blizu centra grada te je na ruku studentima, najčešće je prepuna. Međutim kako smo je istraživali na samom početku radnog vremena, nismo se suočili s gužvom. Evo što smo od ostaloga zabilježili.

Na našoj prošlogodišnjoj rang listi menzi pri zagrebačkom Sveučilištu, spora linija Studentskog centra zauzela je ispodprosječno 11 mjesto. Kako se nalazi u blizini centra grada, a i u ustanovi unutar koje studenti obavljaju druge poslove, najčešće je prepuna studenata. Sporu liniju u SC-u mi smo testirali na samom početku radnog vremena, pa smo izbjegli gužvu.

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: SC brza linija

Dakle sporu liniju u Studentskom centru posjetili smo na samom otvaranju, u deset ujutro. Odlučili smo se testirati jedan mesnati i jedan vegetarijanski meni.

Mesni su činili juha od brokule, svinjski pohani odrezak, pečeni krumpir, salata od crvenog kupusa te kolač Mađarica. Meso je bilo relativno toplo i ‘rezivo’. Što se tiče juhe, njena rijetkost je jedna od zajedničkih boljki gotovo svim menzama Studentskog centra u Zagrebu.

Tjesteninu ne sadrži, a kuhano povrće je moguće naći samo u tragovima. Sve se svodi na tekućinu, koja je prolaznog okusa. Desert Mađarica, bio je svjež i vrlo ukusan.

Vegeterijanski je pak obrok bio mnogo lošiji. Činile su ga umak od špinata, pire krumpir i pohani odrezak od soje. Valja zaključiti da nije lako biti vegeterijanac u Zagrebu ako su svi meniji ovakvi. Posebno kritičan je spomenuti odrezak koji je i okusom i tvrdocom više nalikovao ljetnim japankama no stvarnom obroku. Pire krumpir i špinat su bili topli i ukusni no ipak smo ostali gladni. Osim toga navedeni obrok, jedan sok i naranča su nas koštali gotovo 10 kuna – isto kao i mnogo bogatiji mesni meni.

Kvaliteta hrane:  6/10

Izdvojeni članak

Video: Evo kako se priprema hrana u SC-ovoj menzi i kakva je njena kvaliteta

Velik prostor s puno sjedećih mjesta

Metalna ograda koja razdvaja liniju čekanja i mjesto za objedovanje, daje u neku ruku zatvorski štih. Međutim prostran prostor s dosta sjedećih mjesta te male mogućnosti zračnih okršaja tacnama, svakako su prednost ove menze.

Unutar prostora za objedovanje nalazi se čak i nekoliko biljaka, koje pridonose toplini atmosfere.

Ambijent 7/10

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Agronomija

Redovi za čekanje dugi, ali protok brz

Red za čekanje u neku od dviju sporih linija u SC-u se zna protezati do 15-ak metara izvan unutarnjeg prostora te se križati s redom čekanja za brzi restoran.

No, linijsko samoposluživanje olakšava brzinu protoka studenata pa često dugačak red zavarava te se dođe na blagajnu u puno kraćem roku, od očekivanog.

Gužva 5/10

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Ekonomija

Relativno čisto,

Kada je riječ o čistoći, posuđe i pribor su uredni. No i SC-ova spora linija ima boljku, sličnu mnogim drugim. Komadići hrane na stolovima, koji se neažurno čiste, djeluju obeshrabrujuće te mogu pokvariti tek.

Ipak moramo uzeti u obzir da je riječ o golemoj menzi u kojoj se hrani jako puno studenata te joj stoga moramo progledati kroz prste jer nije lako ni očistiti toliki restoran.

Čistoća: 7/10

Bez dodataka

Kako spora linija u SC-u nema neki popratni sadržaj kao što je kafić u kojem se može popiti kava na X-icu ili slastičarnu, ova menza nema bodova u kategoriji dodataka.

Dodaci 0/3

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Cassandra/FER

Dosta izbora, ali ponekad masna hrana

Kako smo testirajući svaku dosadašnju menzu tražili i mišljenja studenata, drugačije nije bilo ni ovog puta.

Martina s Hrvatskih studija te Boni s Farmacije ocijenile su sporu liniju u SC-u sedmicom.

– Sviđa mi se što je ovdje uvijek dosta izbora hrane, ali ponekad ta hrana zna biti jako masna pa dajem ovakvu ocjenu, rekla nam je Boni.

Studentske ocjene: 14/20

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Lašćina

Postojanje triju linija SC čini poželjnim prehrambenim svratištem

Dakle u Studentskom centru postoje dvije spore linije s kuhanom hranom te express restoran. Linija lijevo radi od 10 do 16 sati pa zatim od 17 i 30 do 20 i 30, dok desna radi od 11 i 30 do 16 sati.

Kada se uzme u obzir da je i express restoran otvoren radnim danom dvokratno od 9 do 15 te od 16 do 21 sat, dosta je vremena u danu, u kojem se preklapa radno vrijeme triju menzi pa dolaskom u SC možete vijećati gdje objedovati, ovisno o vremenu, prehrambenim navikama te gužvi.

Osim toga u okolici Studentskog centra, veliki je protok fakultetske populacije pa možete svratiti u neki od kafića i uživati u piću okruženi svojim vršnjacima i osobama sličnih interesa.

Ukupna ocjena: 39/63