Pretraga

Ulazi li državna stipendija u limit od 15.000 kn? Imamo odgovor na najčešće pitanje studenata ovih dana

A- A+

Početkom ovog tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rezultate natječaja za 10.000 državnih stipendija. Prve tri rate od njih devet, odnosno 3.600 kuna, studenti će na račun dobiti u prosincu. Ta informacija povukla je sa sobom vječno pitanje studenata – ulazi li državna stipendija u godišnji limit porezne olakšice od 15.000 kuna? Odgovor na to pitanje dobili smo iz Ministarstva obrazovanja.

foto i montaža: srednja.hr

Novčani limit do kojega student može biti porezna olakšica svojim roditeljima jest 15.000 kuna, stoji tako u Zakonu o porezu na dohodak. U taj limit ulaze oporezivi primici, ali i primici na koje se ne plaća porez. Inače, državna stipendija je primitak na koji se ne plaća porez jer iznosi manje od 1.750 kuna mjesečno.

Izdvojeni članak

Iz Ministarstva otkrili kada kreće isplata državnih stipendija i koliko će rata studenti dobiti

Ministarstvu znanosti i obrazovanja obratili smo se s upitom oko toga ulaze li STEM i državne socio-ekonomske stipendije u limit porezne olakšice od 15.000 kuna?

– Propis koji spominjete nije u nadležnosti ovog Ministarstva, već Ministarstva financija. No ono što vam možemo potvrditi da trenutno državna STEM i socio-ekonomska stipendija ulaze u limit osobnog odbitka od 15.000 kuna, kažu iz MZO-a.

Valja naglasiti kako se ove odredbe mijenjaju od 1. siječnja 2019. godine, kada na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

– Predviđeno je da stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak navedene stipendije kao i ostale stipendije, nagrade za izvrsnost učenika i studenata isplaćene iz proračuna i bespovratna sredstva koja se isplaćuju iz proračuna, fondova i programa Europske unije i drugih međunarodnih fondova i programa uređenih posebnim propisima i međunarodnim sporazumima, u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja, neće ulaziti u limit od 15.000 kuna, kažu za kraj iz Ministarstva.