Pretraga

Velika navala na državne stipendije u prvom danu: Doznajte koliko se studenata već sada natječe za 10.800 kuna

A- A+

Već drugu godinu zaredom Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje 10.000 državnih stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa. Ona se dodjeljuje za devet mjeseci akademske godine, a budući da je riječ o ugroženijim skupinama, studentima koji za nju konkuriraju nerijetko je većinski izvor prihoda. Upravo iz tog razloga ne iznenađuje činjenica kako je već u prvom danu prijava ‘navala’ na ovu stipendiju bila velika.

Foto: Srednja.hr

Ministarstva znanosti i obrazovanja u ponedjeljak je raspisalo natječaj za stipendije studentima nižeg socio-ekonomskog statusa. U ponudi je ukupno 10.000 ovih stipendija, a mjesečni iznos koji se isplaćuje u devet rata jest 1.200 kuna. Podebljanje budžeta od 10.800 kuna godišnje za mnoge kandidate nije mala stvar, pa je i interes za državne stipendije očekivano velik.

Od ove godine prijave za stipendije vrše se isključivo elektroničkim putem, a svoje prijavne obrasce u sve tri kategorije u prvom je danu završilo čak 1.053 studenata. Najviše studenata prijavu je završilo u E i D1 kategoriji, njih 1.051, dok su samo dvije prijave za P kategoriju. U procesu prijave trenutno je oko 3.486 studenata koji su započeli svoj obrazac.

 

Podsjetimo, iako je broj stipendija duplo veći nego 2016., ni prošle akademske godine pravo na nju nisu uspjeli ostvariti svi koji su se prijavili. Prijava je 2017./2018. bilo malo manje od 14.000, a stipendija za svega 10.000 studenata.

Ovogodišnji natječaj za državne stipendije otvoren je do 6. studenog, a sve upute za prijavu na njega možete čitati na ovoj poveznici.