Pretraga

Zaposlenici Studentskog centra oštro propituju ulogu sanacijskog upravitelja u aferi ‘Di su kolači?’

A- A+

Ovih dana zagrebački Studentski centar potresa afera medijskog naziva ‘Di su kolači?’, koja je izbila radi podataka revizije, prema kojoj je utvrđen veliki nesrazmjer u količini naručenih namirnica i od njih pripravljenih kolača studentima. Šteta koja je time nastala procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna, a nakon što je prema saznanjima Jutarnjeg lista šefu skladišta namirnica poslovne jedinice Prehrana u SC-a u Zagrebu raskinut ugovor o radu, istraga se proširila i na druge zaposlenike, među njima i na Biserku Sertić, koja vodi proizvodnju kolača u Savskoj 25. No, ne manje bitno, Sertić vodi i Samostalni sindikat zaposlenika Studentskih centara RH, koji je organizirao ‘vrlo neugodan’ štrajk u studenom 2016., a koji se između ostaloga odvijao i tijekom otvorenja Smotre Sveučilišta.

fotografija i obrada / srednja.hr

Premda se prethodnih dana oko svih napisa, nije oglašavala ni Biserka Sertić niti spomeniti sindikat kojemu je predsjednica, dobili smo reakciju Samostalnog sindikata zaposlenika Studentskih centara, na dva teksta o aferi Di su kolači?, koje smo zapravo prenijeli s Jutarnjeg lista.

Izdvojeni članak

‘Di su kolači?’ vol. 2: Namirnice nedostaju i kod šefice sindikata koja vodi proizvodnju slastica

Ipak njihovo očitovanje prenosimo u cjelosti, kao i pitanja koja smatraju da bi ‘državna revizija trebala istražiti’.

Reviziju u Studentskom centru provodila je privatna revizorska tvrtka koju je angažirao sanacijski upravitelj, gospodin Mirko Bošnjak, a to je informacija koja dosta stvari objašnjava same po sebi. Ista revizorska agencija u jednoj od prethodnih revizija koje je obavljala napravila je višemilijunske pogrešne izračune.

Nakon opetovanih upozorenja, revizorska kuća je istu grešku ispravila i to nakon što je revizorsko izvješće poslano u MZO.

Nije jasno zašto u Studentski centar, poduzeće koje je u sanaciji nije pozvana državna revizija, već su potrošena sredstva da bi se dovela privatna firma koja, kako je već navedeno, rade greške, za koje nismo sigurni da su slučajne.

 Što bi državna revizija trebala istražiti?

Ispitati zašto je tadašnji pomoćnik sanacijskog upravitelja za prehranu, gospodin Mirko Bošnjak (a sadašnji sanacijski upravitelj), skladišta po restoranima uzeo od službe nabave i stavio ih pod ingerenciju Prehrane, djelatnosti koju je on vodio?

Ispitati kako to da pomoćnik sanacijskog upravitelja za prehranu, gospodin Mirko Bošnjak (a sadašnji sanacijski upravitelj), koji je na dužnost pomoćnika za prehranu stupio još početkom 2013. godine, cijelo vrijeme nije znao da se ”sve namirnice i sirovine koje su u funkciji studentskog obroka zaprimljene u skladišta SC-a odmah knjiže kao da su potrošene i pod stavkom – “pojeli studenti””?

Izjava da su sustavi nadzora u Studentskom centru u Zagrebu ukinuti prije 25 godina čini nam se besmislena jer bi prijašnje revizije već i prije otkrile takve nepravilnosti. Ispitati u kojem su periodu ukinuti sustavi nadzora?

Što je radio tih pet godina (tri kao pomoćnik za prehranu i dvije kao sanacijski upravitelj i istovremeno vodeći sektor prehrane pod čiju je nadležnost stavio skladišta navedena u članku) ako takvu malverzaciju nije uočio?

Ispitati kako je moguća tvrdnja da se “namirnice ne prate po normativima pa nema usporedbe s inventurom” i koliko veze s takvom praksom ima kolegica Sertić a koliko sanacijski upravitelj, odnosno pomoćnik za prehranu, odnosno Mirko Bošnjak?

Dakle, ispitati kako je moguće da s ovom praksom gospodin Bošnjak nije upoznat, kada u Studentskom centru na upravljačkim poslovima radi više godina? Naime, na mjesto sanacijskog upravitelja je došao s mjesta pomoćnika za prehranu a na to mjesto je došao s mjesta upravitelja radne jedinice Vanjski pogoni. Želi li ovime reći da je 25 godina znao za takve greške i nikada ih nije prijavio?

Ispitati zašto sadašnji sanacijski upravitelj, gospodin Mirko Bošnjak, nije nikoga imenovao na poziciju pomoćnika sanacijskog upravitelja za prehranu, nakon što je stupio na poziciju sanacijskog upravitelja?

Ispitati što je radio odjel kontrolinga cijelo to vrijeme, osim što se bavio Odjelom kulture?

Propitati predsjednika Sanacijskog vijeća i ostale članove istog kako im je promakla činjenica da se u Studentskom centru osnovala djelatnost catteringa i to protuzakonito, jer skladišta i nabava subvencionirane i nesubvencionirane prehrane nisu odvojena?

Izdvojeni članak

Možda je rješenje servirati čokoladice i pudinge: U SC-u nestajao materijal za kolače pa se pokreće istraga

Ispitati kako i na koji način su utrošena sredstva za sanaciju Studentskog centra u Zagrebu. Poznato je da je dug početkom sanacije iznosio 121.000.000,00 kn, da je SC-u transferirano oko 150.000.000,00 kn a sanacija još nije dovršena i to najviše zbog minusa u djelatnosti Prehrane koju već pet godina vodi gospodin Mirko Bošnjak.

Na kraju, postavlja se pitanje ukoliko su uočene nepravilnosti ovih razmjera, i to još u listopadu prošle godine, kako je moguće da već tada nisu pozvane nadležne institucije kako bi utvrdile činjenice?

Ovim putem Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara Hrvatske traži nadzor Državne revizije i istragu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.