Pretraga

Gdje i kako žive studenti u Zadru te zašto još uvijek nije počela gradnja novog kampusa?

A- A+

Studenti u Zadru, kao i u mnogim drugim sveučilišnim gradovima, suočeni su s nedostatkom kvalitetnog smještaja pogodnog za njihove džepove. Ove godine na Facebook grupi Sveučilište u Zadru (studenti) su pokrenuli inicijativu kojom se bore protiv visokih cijena najma stanova i loših uvjeta. Nedavno se provela i anketa u kojoj se ispitivala kvaliteta životnih uvjeta studentske populacije.  Najmanji studentski dom, sa samo 212 kreveta, ne pomaže puno budući da u Zadru studira oko 6.000 ljudi. Gradnja kampusa sa studentskim domom već je trebala biti dovršena, a sa Sveučilišta nam objašnjavaju zašto se na početak gradnje još uvijek čeka te kada se očekuje useljavanje u nove domove.

unizd.hr

Sve je započelo krajem ljeta kada su se studenti u Facebook anketi izjasnili da im je prihvatljiva cijena najma 1.000 kuna mjesečno. Do ankete je došlo jer su cijene najma divljale, a još su uvjeti u tim stanovima bili loši. Tako je na Facebook stranici studenata Sveučilišta u Zadru pokrenuta inicijativa, koja je uvjetovala da stanovi koji se oglašavaju, odgovaraju mogućnostima i zahtjevima studenata, o čemu smo već pisali.

Ispitivanje kvalitete studentskog života

Nakon toga, profesor Sven Marcelić i njegovi studenti sociologije u sklopu kolegija Studija slučaja, odlučili su provesti istraživanje kvalitete studentskog života. Rezultat probne ankete pokazao je da najviše studenata u Zadru živi na Polutoku, Voštarnici i Relji – kvartovima koji su sami centar grada te njegova neposredna blizina.

– Pred vama su rezultati probne ankete o lokacijama na kojima živite. Ispunilo ju je čak 700 ljudi u svega tri dana, što govori da je problem ozbiljan i da ste motivirani sudjelovati. Odaziv na ankete je rijetko takav i hvala vam na tome, objava je na Facebook stranici Sveučilište u Zadru (studenti) koju je od profesora Marcelića prenijela administartorica grupe.

Dodatno je naznačeno da velik broj studenata živi i u kvartu Stanovi te južno od Bulevara. Izrađena je i mapa grada na kojoj je bojama označeno koliki dio studenata živi u kojem dijelu.

– Dva dijela Zadra koja su, barem prema ovome uzorku, studentima neinteresantna ili se ne nudi toliko smještaja su periferni dio iznad Magistrale (Ploča, Sinjoretovo, Crvene kuće) koji vjerojatno nije osobito atraktivan te Borik i Puntamika koji su orijentirani turizmu više nego ostali i tamo se nalazi puno hotela i skuplje apartmanske gradnje, stoji dalje u objavi.

Naglašeno je da se daljnja istraživanja o kvaliteti studentskog života već planiraju.

Čekaju se Novi kampus i studentski dom

Zadar je najavljivao izgradnju novog kampusa za koji je povlačio novac iz Europskih fondova još 2011. godine. Arhitekt Vedran Pedišić, 2015. godine dobio je nagradu za izradu idejnog arhitektonskog rješenja novog sveučilišnog kampusa na prostoru bivše vojarne Franka Lisice u Zadru. Planirana je gradnja zgrade fakulteta i studentskog dormitorija te studentske menze i studentskog paviljona.

Budući da imaju jedan od najmanjih domova u Hrvatskoj, sa samo 212 kreveta, studentima koji u Zadar dolaze zbog studija, novi dom puno bi značio zbog problema koje imaju s pronalaskom kvalitetnog smještaja.

Na upit kada će gradnja kampusa i studentskog doma započeti sa Sveučilišta u Zadru odgovaraju:

– Da bi se započelo s građevinskim radovima potrebno je osigurati odgovarajuću projektnu dokumentaciju, dozvole, te znatna financijska sredstva kako za izgradnju i opremanje tako i za doprinose i nadzor vezane uz građevinski projekt. Kako je Sveučilište većim dijelom korisnik proračunskih sredstava, razvidno je da ova financijska sredstva, u najvećoj mjeri nisu dostupna. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za ovu zgradu, a projekt izgradnje infrastrukture studentskog smještaja Sveučilišta u Zadru namjerava se financirati putem poziva na dostavu projektnih prijedloga u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju KK.09.1.2.01, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. U tijeku je finalizacija prijave za ovaj projekt.

Početak izgradnje studentskog doma planiran je za 2018. godinu, kažu nam sa Sveučilišta.

– Budu li svi uvjeti tijekom pripreme, izgradnje i opremanja pravovremeno zadovoljeni, očekuje se da će prvi stanari studentskih paviljona moći useliti u iste u akademskoj godini 2020.-2021., zaključuju.