Pretraga

Župna obavijest: Održava se sveta misa za pokojnike koji su tijelo darovali Medicinskom fakultetu

A- A+

U spomen ljudima koji su svoje tijelo donirali Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Zavodu za anatomiju, sljedećeg tjedna održava se Sveta misa. Tim činom fakultet želi odati počast svima koji su darovali svoje tijelo odnosno znanje za medicinsku edukaciju i sva buduća istraživanja.

foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta priopćili su kako će se 22. listopada 2018. godine u 12.00 sati u crkvi Krista Kralja na Mirogoju održati Sveta misa u spomen ljudima koji su donirali svoje tijelo tamošnjem Zavodu za anatomiju ‘Drago Perović’.

Inače, na ulazu spomenutog zavoda nalazi se izreka ‘Mortui vivos docent’, u prijevodu ‘Mrtvi poučavaju žive’, a njome na MEF-u, baš kao i ovom misom, žele istaknuti važnost  potrebe za ljudskim anatomskim preparatima u obrazovanju i istraživanju.

Izdvojeni članak

Da studentima godina protekne u miru Božjem, sportska dvorana doma na 4 dana postaje crkva

– Anatomija, znanost o građi ljudskog tijela, jedan je od najvažnijih predmeta u temeljnom obrazovanju liječnika, stomatologa i drugih zdravstvenih djelatnika. U medicini, detaljno proučavanje i obnavljanje znanja iz anatomije temelj je trajnog stručnog usavršavanja liječnika kroz razne tečajeve. Osim što koriste za edukaciju, darovana tijela koriste se i za istraživanje i razvoj novih kirurških zahvata, kao što su razvoj novih artroskopskih operacija, zahvata u plastičnoj kirurgiji, simulaciju kirurškog pristupa različitim unutarnjim organima i mnogih drugih kirurških i medicinskih postupaka. Unatoč ubrzanom napretku medicine pokazalo se da su upravo anatomske studije i istraživanja na anatomskim preparatima, a ne na simulacijskim ekvivalentima, najbolji način usvajanja znanja o građi tijela. Trodimenzionalna zamršenost ljudskog tijela ne može u potpunosti biti prikazana u knjigama, na slajdovima s pomoću računala, ili kroz korištenje plastičnih modela. Najsavršeniji model za temeljito proučavanje i istraživanje ljudskoga tijela jest samo tijelo, pojasnila je predstojnica Zavoda za anatomiju, Lovorka Grgurević.

Inače, na Medicinskom fakultetu postoji Program doniranja tijela. Njime je omogućeno da osobe još za života mogu potpisati izjavu kojom se nakon smrti njihovo tijelo donira MEF-u za potrebe medicinske edukacije i znanosti.

Spomenimo za kraj i kako na Mirogoju postoji spomenik i mramorna ploča MEF-a, kojoj se odaje počast svim darivateljima tijela, odnosno ‘onima koji i nakon smrti služe životu’.