Kukuruz je jednogodišnja biljka porijeklom iz Središnje Amerike. U Europu je došao krajem 15. stoljeća, a danas teško možemo zamisliti život bez ove namirnice. Od njega se izrađuje kukuruzno brašno i krupica, kukuruzni škrob (Gustin), kukuruzni sirup, a u ovo doba godina najčešće jedemo kuhani ili pečeni kukuruzni klip. Mi vam donosimo tri recepta u kojima je upravo ova zlatna namirnica glavna zvijezda.
Tikvice s kukuruzom i parmezanom
Osim kukuruza, trenutno je na vrhuncu sezona tikvica, a ako ih nemate kod kuće u vrtu, kvalitetne i povoljne mogu se nabaviti na tržnicama i supermarketima. Ako vam je kojim slučajem ostalo kukuruza pečenih na žaru, ne morate ih baciti, evo kako ih odlično možete iskombinirati s kukuruzom.
Sastojci:
- 1 šalica kukuruza
- 4 manje tikvice
- 2 žlice ribanog parmezana
- 2 češnja češnjaka
- sok jedne limete
- 2 žlice sjeckanog korijandara ili peršina
- ¼ žličice sušenog bosiljka
- ¼ žličice origana
- sol, papar, ulje
Priprema:
Sjeckani češnjak otprilike minutu popržite na ulju te mu dodajte tikvice, kukuruz, origano i bosiljak. Pirjajte povrće dok tikvice ne omekšaju (3-4 minute) te na kraju dodajte sjeckani korijandar i sok limete. Jelo poslužite posipano ribanim parmezanom.
Popečci od kukuruza
Kao i u prethodnom receptu i za ovaj možete iskoristiti već pečene kukuruze. Za popečke vam je potrebno svega par sastojaka, a gotovi su za svega par minuta. Najbolje ih je poslužiti tople, ali mogu stajati u hladnjaku, no ne duže od jednoga dana.
Sastojci:
- 2 šalice kukuruza
- 1/3 šalice kukuruzne krupice
- ¼ šalice pšeničnog brašna
- 1/3 šalice mlijeka
- ½ žličice praška za pecivo
- šaka sjeckanog peršina
- sol, papar, ulje
Priprema:
U posudi izmiješajte kukuruznu krupicu, brašno, prašak za pecivo, sol, papar i peršin. Suhoj smjesi dodajte mlijeko, te još jednom sve sastojke dobro iskombinirajte i u smjesu dodajte kukuruz. Kada je svako zrno dobro obloženo smjesom, popečke pržite na vrućem ulju, 5 minuta sa svake strane.
Ljetna salata s kukuruzom
Ova salata odlična je uz meso, ali može se poslužiti i kao hladno predjelo ili samostalna lagana večera. Salata je gotova u tren oka, a za njenu će vam pripremu biti potrebno 6 klipova termički neobrađenih kukuruza.
Sastojci:
- 6 klipova kukuruza
- ½ šalice sjeckanog luka
- 1 šalica prepolovljenih cherry rajčica (može i običnih)
- 3 žlice vinskog ili jabučnog octa
- 3 žlice maslinova ulja
- ½ žličice soli i isto toliko papra
- ½ šalice svježeg, sjeckanog bosiljka
Priprema:
U veliki lonac uzavrele vode dodajte žlicu octa i žlicu šećera te stavite kukuruze da se kuhaju u vodi. Kada je kukuruz kuhan, pustite ga da se ohladi, a zatim zrnca odvojite od središta. Kukuruz pomiješajte s rajčicom i svim navedenim začinima i poslužite salatu hladnu.