Bakina tajna: Najjednostavniji kolač koji će dobro ispasti i šeprtljama u kuhinji
9. rujna 2017.
Malo tko će reći da ne voli kolače s višnjama, a jedan se posebno urezao u pamćenje većine – žuti biskvit s višnjama kakvog su pripremale naše bake. Taj biskvit nikada nije bio suh, a u sebi je sadržavao mnoštvo okusa. Mi smo odlučili otkriti vam bakinu tajnu.
Za razliku od običnog biskvita, ovaj sadrži jogurt, što mu daje dodatan okus, ali i vlažnost. Također, okus će upotpuniti malo vanilije i korica limuna, a zbog ostalih jednostavnih sastojaka i mjerice koja je zapravo čaša od jogurta, kolač ćete siguro spravljati više puta.
Izdvojeni članak
Sastojci (mjera je čaša od jogurta)
- staklenka višanja
- čaša čvrstog jogurta (200ml)
- 2 jaja
- čaša šećera
- pola čaše ulja (ili pola čaše otopljenog maslaca)
- 2 čaše glatkog brašna
- 1 vanilin šećer ili žlica ekstrakta od vanilije
- pola praška za pecivo
- naribana korica polovice limuna
- Za posluživanje (po želji): šećer u prahu, sladoled od vanilije, tučeno slatko vrhnje i sl.
Priprema
- Šećer i vanilin šećer miksajte ili pjenjačom mutite dok ne dobijete blijedu smjesu. Smjesi dodajte i ulje te jogurt.
- Nakon što dobijete jedinstvenu smjesu, dodajte joj brašno, prašak za pecivo te naribanu koricu limuna.
- Smjesu izlijte u uljem i brašnom obloženi pleh, te na nju rasporedite ocijeđene višnje. Ukoliko ne želite da vam višnje potonu na dno prilikom pečenja, najprije ih posipajte s malo brašna i na brzinu promiješajte tako da svaka višnja bude njime obložena.
- Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata ili dok ne dobije duboku zlaćanu boju.