Baš kao bakine: Pripremu božićnih kolačića započnite ukusnim ‘breskvicama’
Ulazimo u božićni tjedan, što bi značilo da priprema kolača može započeti. Prvi su na redu za pripremu ‘suhi kolači’, a mi vam donosimo recept za svima omiljene breskvice. Prijatelji i obitelj neće ostati ravnodušni kad ih servirate.
Za pripremu breskvica vam ne trebaju nikakvi neobični sastojci, osim možda jestive boje za kolače koju možete zamijeniti sokom od cikle, višanja ili jagode. Postupak pripreme malo je dugotrajniji, ali nije kompliciran. Evo što vam je sve potrebno i kako pripremiti ove slatke zalogajčiće.
Sastojci
Za tijesto:
• 4 jaja
• 80 dag brašna
• pola šalice mlijeka
• 2 šalice šećera
• žličica praška za pecivo
• šalica ulja
Za punjenje:
• šalica mljevenih oraha
• mrvice od izdubljenih polovica
• 3 žlice šećera
• 3 reda čokolade za kuhanje
• šalica mlijeka
• žlica ruma (po želji)
• ekstrakt vanilije ili vanilin šećer
Dodatno:
• jestiva crvena boja za kolače i ekstrakt marelice
Postupak pripreme:
1. Pjenasto umutite jaja, šećer, a potom dodajte i mlijeko i ulje. ‘Mokrim’ sastojcima dodajte brašno i žličicu praška za pecivo, te umijesite tijesto.
2. Od tijesta oblikujte kuglice, koje bi trebale biti veličine kuglice, a za lakše oblikovanje navlažite ruke. Kuglice pecite kratko, oko 15-20 minuta na 180 stupnjeva.
3. Dok su kuglice još vruće, izdubite ih malom žličicom. Nemojte dopustiti da se kuglice previše ohlade jer će pucati prilikom dubljenja.
4. Ostatke izdubljenih polovica usitnite, dodajte orahe, šećer, otopljenu čokoladu i vanilin šećer. Sve prelijte vrućim mlijekom, po želji dodajte žlicu ruma i pustite da se smjesa ohladi.
5. Ohlađenom smjesom punite breskvice i umačite ih u razrijeđeni ekstrakt marelice u kojeg možete dodati i malo crvene boje. Gotove breskvice uvaljajte u kristal šećer.