Bivši studenti nam ispričali svoja iskustva rada na adventu: ‘To mi je bio najunosniji studentski posao’
Ako ste barem jednom u životu posjetili advent u bilo kojem većem gradu, osobito u Zagrebu, sigurni smo da vas je, iz adventske kućice poslužio barem jedan student. To, naravno nije slučajnost jer je, uz ljeto, advent jedno od najpopularnijih razdoblja za studentski rad. S obzirom na to da na adventima godišnje radi stotine studenata, neke smo odlučili pitati kakva su bila njihova iskustva, koje su poslove obavljali, jesu li bili zadovoljni satnicom i slično.
Rad na adventskim kućicama, ali i drugi slični poslovi u ovo predbožićno vrijeme, uglavnom su prepušteni studentima pa smo, nekoliko (doduše, bivših) studenata, odlučili pitati kakva su bila njihova iskustva rada na adventu. Svoje doživljaje ispričali su nam Andrea, Dario i Monika.
Andrea je na adventu radila nešto više od mjesec dana, odnosno u razdoblju od 25. studenog do 30. prosinca 2022. godine te je, u adventskoj kućici, pekla fritule i prodavala kuhano vino. Satnica joj iznosila 35 kuna, odnosno oko pet eura, a rekla nam je kako su poslodavci bili prilično fleksibilni oko radnog vremena. Također, iako je radila u zimskim mjesecima i to u kućici koja je djelomično otvorena, Andrea nam je rekla kako joj nije bilo hladno jer se u kućicama nalaze grijalice te da su joj uvjeti općenito bili solidni.
– Šef je bio super, kolege također i stvarno se ne mogu požaliti. Tada sam bila zadovoljna, ali mislim da to više ne bi radila i odlučila bi se za neki manje stresan posao, govori nam Andrea.
Hladnoća je nekima predstavljala problem
No, smatra i kako bi svatko trebao probati raditi takav posao i vidjeti je li to za njega ili ne jer je to svakako jedno novo iskustvo, a nešto se i zaradi. S time se slaže i Dario koji je na kućicama na Zrinjevcu i Europskom trgu točio punčeve, naplaćivao ih, čistio radni prostor i radio pripremu za iduću smjenu. Naime, Dario nam kaže da su mu posao i uvjeti generalno bili okej, ali da mu je hladnoća, bez obzira na grijalicu, predstavljala problem.
– Iako je ovo bilo zanimljivo iskustvo, ipak ga ne bih ponavljao i smatram da je to ipak previše muke. Ali, preporučio bi ga nekome kome ne smeta hladnoća i veliki protok ljudi na kućici.
Monika je na adventu radila 2018. godine, ali malo drugačiji posao nego Andrea i Dario. Naime, po gradu je dijelila letke za besplatno kuhano vino. No, ti letci nisu bili namijenjeni bilo kome već skupinama od tri i više ljudi jer su donosili dva besplatna kuhana vina na određenom štandu kako bi se i ostale osobe natjeralo da baš na tom štandu kupe vino. Ovaj posao je obavljala samo jedan vikend, dakle petak, subotu i nedjelju i to po četiri sata, ali je bila jako zadovoljna zaradom.
‘U tri dana sam zaradila 600 kuna’
– Satnica je tada bila 50 kuna, što je tada bilo brutalno. Dakle u tri dana sam zaradila 600 kuna. To mi je bio najunosniji studentski posao, ali je bio ‘na crno’, govori nam Monika.
Moniku smo upitali i je li ovaj posao obavljala sama ili je imala društvo pa nam je rekla da je imala kolegu od 30ak godina koji je bio u kostimu kuhanog vina te da je s njim bilo zanimljivo raditi.
– On je imao zanimljivu priču o tome kako nigdje ne radi, nego samo ovako statira na nekim kratkotrajnim poslovima i da se još uvijek ‘traži’ pa mi je to bilo zanimljivo čuti. Osobu s tog štanda za koji sam radila nisam nikada upoznala, govori nam Monika.
Dodala je i kako joj je, s obzirom na to da je radila ‘na crno’, plaću donijela kolegica s faksa koja joj je taj posao i preporučila. Također, rekla je i da joj, bez obzira na to što je cijelo vrijeme bila vani, nije bilo hladno jer voli hladnoću i brzo se zagrije, ali i da joj je u tome pomoglo i kuhnao vino koje je mogla popiti s vremena na vrijeme.
– Svakako bih ponovila ovo iskustvo da mogu, ali opet tako na nekoliko dana, ne tijekom cijelog adventa, zaključuje Monika.