Donosimo najjednostavniji recept za pripremu domaćih rum pločica: Pećnica vam ne treba
11. veljače 2019.
Rum pločice mnogima su omiljeni slatkiš, no malo tko zapravo zna da se vrlo jednostavno može pripremiti i kod kuće. Sastojci su uobičajeni, ali njihova kombinacija možda baš i ne – glavni je kuhani krumpir.
Priprema domaćih rum pločica jednostavna je jer ne zahtijeva uporabu pećnice, a sastojci koji se koriste za pripremu ove slastice oni su koje većina kuhinja već ima u zalihi. Ono što će mnogima biti neobično jest da je temelj domaćih rum pločica zapravo kuhani krumpir, no, straha nema – vaš domaći slatkiš neće imati okus po pireu. Evo što vam je sve potrebno i kako pripremiti domaće rum pločice.
Sastojci
- 300 g kuhanog i pasiranog krumpira
- 200 g čokolade za kuhanje
- 350 g mljevenog petit keksa
- 140 g margarina
- 180 g šećera u prahu
- vanilin šećer
- žlica kakao praha
- 3 žlice ruma
- žlica ulja
Priprema
- Krumpire skuhajte i vruće pretvorite u pire uz pomoć ručnog miksera ili alata za pasiranje.
- U vruće dodajte 100 g margarina i 100 g čokolade i promiješajte dok se oboje ne otopi.
- Potom dodajte mljeveni keks, šećer, kakao i rum. Optimalna količina ruma su tri žlice, ali po želji možete dodati manje ili više.
- Na pleh položite papir za pečenje i potom utisnite u njega dobivenu smjesu i izravnajte ju što je bolje moguće te stavite nakratko u hladnjak.
- Ostatak, 100 g čokolade i 40 g margarina te žlicu otopite na pari, u mikrovalnoj ili na laganoj vatri.
- Otopljenu čokoladu možete preliti odmah preko smjese u plehu, ili smjesu možete najprije narezati na pločice pa svaki posebno umočiti u čokoladu. Dobivene rum pločice prije posluživanja dobro rashladiti.