Dolazi nam ljeto i kakva god bila trenutna situacija, i dalje se nadamo da ćemo u barem nečemu pronaći radost. Hrana nas je rijetko kada razočarala, a nadamo se nas neće iznevjeriti ni ovo ljeto. Pogotovo ako se ponovno vratimo u kuhinju i odlučimo posvetiti kolačima. Stoga, donosimo nekoliko jednostavnih i brzih recepata za ljetne slastice!
Školska godina je gotova, studentima se bliži kraj ljetnih rokova, a uskoro su i mature gotove. Što se nas tiče, ljeto može i službeno početi. Upitno je kakvo nas ljeto čeka, ali u svakom slučaju, spremni smo na odmor duše i tijela.
Naravno, odmor tijela bi podrazumijevao nekakav detox ili barem pokušaj zdrave prehrane, ali odmor duše nas vuče k nezdravoj hrani koja nas i inače mami. Ipak, lijepo je misliti da su kolači iz kućne radionice ipak zdraviji od gumenih bombona iz marketa, pa se nadamo da je ovo ipak, na neki način, i odmor za tijelo.
U svakom slučaju, kolači su kolači, ne možete protiv toga. Stoga smo se odlučili prestati boriti protiv toga te se jednostavno prepustiti i pronaći najbolje recepte za kolače koji imaju okus ljeta. I pronašli smo ih, zahvaljujući stranici Taste of Home!
Strawberry Ladyfinger Icebox
Sastojci:
6 šalica svježih narezanih jagoda i 12 svježih nenarezanih jagoda
4 žličice balzamičnog octa
38 piškota
2 paketa sira mascarpone
2 šalice istučenog šlaga
½ šalice šećera
2 žličice vanilijinog ekstrakta
Recept
1) U velikoj zdjeli pomiješajte narezane jagode i balzamični ocat. Pustite da odstoji pola sata, a zatim pripremite zdjelu u kojoj ćete poslužiti kolač, ili tanjur. Odrežite jedan vrh s 22 piškota te ih zatim posložite u krug, tako da su zaobljeni vrhovi u zraku, a na dnu postavite 8 piškota.
2) U drugoj zdjeli, istucite mascarpone sir dok ne postane pjenast, a zatim dodajte vanilijin ekstrakt, šećer te šlag. I ponovno istucite smjesu dok ne postane kompaktnija, tako da osjetite da ju možete oblikovati. Stavite šalicu i pol smjese preko već postavljenih piškota, na to stavite žlicu smjese s jagodama, i tako ponavljajte dok ne iskoristite skoro sve. Kao predzadnji sloj ponovno stavite piškote, i to onda isto premažite sa smjesom od mascarpone sira.
3) Pažljivo omotajte prozirnom folijom te stavite da stoji u hladnjaku barem osam sati, idealno preko noći. Prije serviranja, dekorirajte s preostalim jagodama!
Raspberry Custard Kuchen
Sastojci
Šalica i pol brašna
Pola žličice soli
125 g maslaca
2 žličice šlaga
Pola šalice šećera
Preljev:
3 šalice malina ili svježeg voća po želji
Šalica šećera
Žličica brašna
2 istučena jaja
Šalica istučenog šlaga
Žličica vanilijinog ekstrakta
Priprema:
1) U zdjeli pomiješajte šalicu brašna i sol. Dodajte maslac dok tekstura ne postane grudasta. Zatim ubacite šlag i to je to! Smjesu ravnomjerno rasporedite po zdjeli u kojoj ćete peći, te ostatak brašna i šećera pomiješajte te stavite preko svega.
2) Maline zatim također stavite povrh svega. U posebnoj zdjeli pomiješajte šećer i brašno, te dodajte jaja, vrhnje i vanilijin ekstrakt. Kada ste sve izmiješali, prelijte preko kolača.
3) Stavite u pećnicu na 190℃ i pustite na 40-45 min, dok ne poprimi brončanu boju. Možete servirati toplo ili hladno, a za dodatan užitak, stavite i mljeveni šećer!
Skoro sladoled
Sastojci (porcija za jednoga):
2 banane
3 žličice kakaa za čokoladni sladoled, ili bilo koje voće po izboru
Priprema:
Očistite i izrežite banane, a zatim ih zaledite. Tako je, zaledite ih na 2 sata ili preko noći, a prije same pripreme ih pustite da se malo odlede. Kada to imate, ubacite banane i kakao/voće u mikser na dvije do tri minute i da, to je otprilike to, po receptu portala Taste of Home.
Poslužite odmah ili ponovno zaledite, po želji!