Iako se tako trenutno ne čini, dolazi nam ljeto, a s njime i topliji dani. Mi imamo odličnu ideju kako se u vrućim ljetnim danima rashladiti na najslađi način: sladoledom od svima nam omiljenog čokoladnog namaza – Nutelle. Donosimo vam čak dva recepta za takve sladolede. U slast!
Kada je 1963. godine Michele Ferrero odlučio usavršiti Ferrerov čokoladni namaz Supercremu imao je namjeru proizvod proširiti Europom, ali sigurno nije sanjao kako će isti postati vjerojatno najpoznatiji čokoladni namaz u svijetu. On je Ferrerovom već postojećem proizvodu odlučio dodati lješnjak, tipični proizvod pokrajine Pijemont odakle obitelj Ferrero potječe.
Prva Nutella iz njihove tvornice u Albi, izašla je 20. travnja 1964. Proizvod je obitelji donio odličan uspjeh i ostao vrlo popularan sve do danas, a njegov logo nepromijenjen svih pet desetljeća postojanja. Nutella je postala društveni i kulturološki fenomen, a o njemu su napisane mnoge knjige te je važan predmet i u filmu Bianca.
Osim kao namaz, može se jesti i na razne druge načine, često je sastojak pekarskih proizvoda, a mi smo vam odlučili pokazati kako od samo Nutelle i mlijeka ili Nutelle i banane možete napraviti garantirano jedan od najukusnijih sladoleda koje ste kušali. Evo kako ćete zadiviti obitelj i prijatelje.
Sladoled od Nutelle i banane
Za ovaj sladoled bit će vam potrebne dvije velike i zrele banane (odlično je ako imate banane kojma već polako prolazi ‘rok trajanja’), pola šalice Nutelle i mrvica soli.
Možda sol zvuči neobično, ali slastičarska je tajna da u kolače, kreme i ostale slastice s čokoladom dodaju mrvicu soli, jer sol naglašava okus čokolade.
Postupak pripreme vrlo je jednostavan: banane usitnite mikserom ili vilicom u kašicu, dodajte Nutellu i par mrvica soli te dobro izmiješajte. Kada su sastojci sjedinjeni, ulijte ih u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač, 4-5 sati ili preko noći. Štapići se mogu čuvati do dva tjedna.
Sladoled od Nutelle i mlijeka
Samo šalica Nutelle i dvije šalice punomasnog mlijeka bit će vam potrebne za pripremu ovog sladoleda . Veličina šalice ovisit će o količini smjese koju želite dobiti, ali je bitno da šalicu iste veličine koristite za mjerenje mlijeka i mjerenje Nutelle.
Ove sastojke dobro izmiješajte, ulijte u kalupe i ledite najmanje 4 sata.
Dodatni savjet: Ukoliko nemate kalupe za sladoled na štapiću, zalediti ga možete u običnim plastičnim čašama. Nakon što smjesu ulijete u čaše, stavite ju u zamrzivač na 30-45 minuta. Tada će smjesa već biti dovoljno čvrsta da u nju ‘ubodete’ štapić. Kada sladoled vadite iz kalupa, kalup na desetak sekundi umočite u toplu vodu, tako ćete lakše izvaditi sladoled.