FOTO Posjetili smo Advent, studentice nam otkrile gdje su najjeftinije cijene: ‘Hot dogovi se čine preskupi’
Zagrebački Advent i ove godine doživljava drame zbog svojih cijena. Kada smo ga obišli u četvrtak, čini se kako većina ljudi u gužvama samo razgledava božićne ukrase, a ne kupuju toliko po štandovima. U razgovoru s nekoliko studentica, ali i vlastitom posjetom, uvjerili smo se da je Kvaternikov trg ove godine najpristupačnija lokacija po cijenama fritula od 3,5 eura i kuhanog vina za 2,5 eura. Zimski hot dogovi na svim lokacijama u pravilu koštaju 7 eura. Za usporedbu, aktualna minimalna studentska satnica iznosi 5,25 eura.
Galerija 23 Fotografija
Otvori
Hladnije vrijeme, lampice i božićna glazba, svi već dobro znate da je Advent u Zagrebu ponovno krenuo. Počeo je još u subotu 30. studenog te će božićna čarolija u Zagrebu trajati sve do 7. siječnja. I dok su lijepa glazba, svjetla i ukrasi dostupni svima za gledanje, od prvog trenutka Adventa, tradicionalno se propituju cijene fritula, kuhanog vina, kobasica i druge gastronomske ponude. Zanimalo je to i nas, doduše za studente. Kao što smo ranije pisali, od prvog siječnja iduće godine, minimalna studentska satnica će iznositi 6,06 eura, ali studenti su ovaj Advent dočekali s i dalje aktualnom minimalnom satnicom od 5,25 eura.
Zavaravajuće gužve: Više se razgledava nego kupuje?
Sve u svemu, obilazeći lokacije, uvjerili smo se da ćete porciju fritula (pod uvjetom da nisu dubai varijanta za 11 eura i nešto sitno), moći si priuštiti za sat vremena studentskog posla s najmanjom zakonski dozvoljenom plaćom. Jeftinije opcije idu od 3.50 eura, a na Jelačiću, u centru grada, standard gravitira oko 4 eura.
Čašu kuhanog vina možete nabaviti u rasponu od 2.50 do 5 eura. No, malo netradicionalnije stvari, nećete si moći priuštiti ni za sat vremena studentskog rada, ne po aktualnoj, nego po nadolazećoj minimalnoj studentskoj satnici koja nas čeka u 2025. To u prvom redu vrijedi za različite zimske hot dogove koji se u prosjeku kreću po cijeni od sedam eura nadalje. Šetajući u četvrtak adventskim lokacijama od Kvaternikovog trga, Europskog trga, Jelačića, preko Zrinjevca sve do Tomislavca i do hotela Esplanade, mogli smo zaključiti nekoliko stvari.
Prvo, čini se da većina ljudi (uključujući nas) ustvari samo razgledava što kućice nude, manje kupuju. Oni koji kupe, u principu kupe po jednu, možda dvije stvari, neko piće ili hranu. Ljudi ima, najviše majki s djecom i treba se gurati kroz gužvu. Ali redovi na štandovima nisu baš toliko dugi ili barem nisu bili uslijed radnog tjedna. Oba puta smo stigli stvarno dosta brzo na red. Drugo, što je nešto manje tradicionalno, to je skuplje, s iznimkom recimo bunceka koji je tradicionalna božićna hrana, ali za kojeg ćete za porciju platiti i 10 eura. No, ako birate kuhano vino i fritule, većinom ćete si moći priuštiti ove nezaobilazne božićne poslastice. Međutim, upravo su njihove cijene najkonzistentnije ovisno o lokaciji. Na tom tragu, Kvaternikov trg, koji je ove godine po prvi put adventska lokacija, dobiva titulu najjeftinijeg mjesta, pristupačnog svima pa tako i studentima.
Studentica ne dvoji: ‘Cijene su definitivno visoke’
Među njima je i Klara, studentica završne godine ekonomije koja je sa svojom prijateljicom na Kvatriću uživala jedući bao bunse. Kako navodi, ima studentski posao, ali ne za minimalnu satnicu, no ne misli da su cijene na Adventu baš blagonaklone prema studentskom budžetu.
– Ovisi što jedeš i na kojoj si lokaciji, ali cijene su definitivno visoke. Neki od hot dogova su mi se činili preskupi, ali fritule za 3.5 eura su mi okej, rekla nam je Klara koja navodi da je ove godine prvi puta otišla na Advent ali da joj izgleda slatko, pogotovo na Kvatriću gdje su manje gužve.
Dodala je i da zasad još nije bila na drugim lokacijama. No, Elena, Monika i Hana, sve tri studentice završne godine digitalnog marketinga na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, obišli su već više lokacija. Točnije, Kvatrić, Jelačić i Europski trg. Zatekli smo ih upravo na Europskom trgu, koji slovi i kao dobra party lokacija zbog žive glazbe.
-Zbog doživljaja je najbolje na Europskom trgu, a zbog cijena Kvatrić. Mislim da cijene utječu na odlazak na Advent jer smo mi došle ovdje jer je jeftinije. Kuhano vino je negdje pet eura, a dubai fritule 12 eura, rekla je Elena.
Klasika ili novi okusi? Bitno da je povezano s Božićem
Budući da je adventska ponuda iz godine u godinu sve raznolikija, naše smo sugovornice iz digitalnog marketinga pitali i vole li više ‘klasičnu’ zimsku hranu ili vole eksperimentirati. Monika nije dvojila ni sekundu.
-Ja sam više za old school. Kobasicu i mezu, rekla nam je nasmijavši se sa svojim prijateljicama.
Klara na Kvaternikovom trgu nam je rekla cijene nisu diktirale što će pojesti, nego se na bao bunse odlučila jer ih voli. Jedna od naših sugovornica nema preferenciju između klasičnog i modernog. Tako nam je Hana rekla da je otvorena za sve, ali uz jedan kriterij.
– Svakako volim standardnu ponudu. No, probala bi i nešto novo, ali ako je povezano s Božićem, komentirala je studentica digitalnog marketinga.
Studentica odbila štand koji ne nudi kartično plaćanje: ‘Za to treba sto godina’
Sve u svemu, studenti će ipak i ove godine uživati u Adventu, makar baš i ne bili oduševljeni s cijenama. No, uz ovu klasičnu dramu koja se ponavlja iz godine u godinu, ovogodišnji Advent je na samom početku imao i ‘skandal’ zbog načina plaćanja. Na početku je ideja prodavača bila da će u centru grada kupcima omogućiti samo kartično plaćanje. No, zbog pritužbi građana, umiješala se i gradska vlast pa se sada svugdje može plaćati i gotovinom.
Kada smo o tome pitali naše sugovornice, Hana nam je rekla da su taman prije našeg razgovora ‘Maknuli od jednog štanda jer nisu imali kartično plaćanje’. Uz studentice digitalnog marketinga, ekonomistica Klara isto više voli kreditnu karticu umjesto novčanica i kovanica.
– Jednostavnije mi je nego dok mi vrate ostatak pa ja to spremim. Za to treba sto godina, zaključila je studentica završne godine ekonomije uživajući u božićnoj čaroliji na Kvatriću.