Fritule, germknedle, kuhano vino: Na jednostavan način adventske zvijezde pripremite kod kuće
Među prvim asocijacijama na Božić i predbožićno adventsko doba mirisi su hrane i pića koji se u to vrijeme konzumiraju. Baš kao i u mnogim obiteljskim domovima i na raznim gradskim manifestacijama najčešći je trojac kuhano vino, germknedle i fritule. Donosimo jednostavne recepte i detaljne upute kako ih pripremiti kod kuće.
Adventske manifestacije diljem hrvatske u punom su jeku. Na gotovo svakoj od njih nezaobilazna su hrana germknedle i fritule, a zagrijati se možete i uz čašu finog kuhanog vina. No, brojni će se požaliti kako su cijene tih proizvoda ‘otišle u nebo’. Stoga donosimo recepte za omiljen adventski trojac kojeg možete pripremiti i kod kuće za svoju obitelj i prijatelje.
Kuhano vino
Prema usmenoj predaji prokuhati vino sa začinima prvi je puta palo napamet Rimljanima još u 2. stoljeću. Rimskim vojnicima to je bila metoda zagrijavanja tijekom zime, a kako su u sljedećem stoljeću osvojili dobar dio europskog kontinenta, ideja o kuhanom vinu proširila se po ostatku Europe.
Sastojci
- litra vina
- naranča (može i dvije klementine ili mandarine)
- štapić cimeta ili pola žličice mljevenog cimeta
- pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
- klinčić
- 3 žlice šećera, najbolje smeđeg
Priprema
1. Naranču (mandarine ili klementine) narežite na pet krišaka i u svaku zabodite jedan do dva klinčića.
2. Vino iz boce prelijte u lonac te mu dodajte kriške naranče s klinčićem, cimet, muškatni oraščić i šećer. Ako volite manje slatko dodajte manje šećera ili ga u potpunosti izostavite.
3. Na laganoj vatri zagrijte tekućinu 10-ak minuta. Ako želite da dio alkohola ispari iz vina, pustite da lagano proključa.
Germknedle
Iza naziva germknödel krije se ‘pahuljasta’ knedla od dizanog tijesta punjena džemom od šljive. Tradicionalno se kuha na pari, prelivena je maslacem i posipana makom. Germknedle su pravi specijalitet u Austriji i Bavarskoj, a ono što je zanimljivo jest da se poslužuju i kao desert i kao glavno jelo.
Sastojci za knedle
- 40 dag brašna
- jaje
- 20 dag svježeg kvasca
- 30 g otopljenog maslaca
- 150 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 3 žlice šećera
- malo ribane korice limuna
- vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
- džem od šljiva za nadjev (ako ne volite, može i neki drugi, manje tekući džem) uz dodatak cimeta (po želji)
Sastojci za preljev
- 300 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 5 žlica šećera
- 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt vanilije)
- 1,5 žlica gustina
- mljeveni mak
Priprema
1. U mlako mlijeko dodajte žlicu šećera i izmrvljeni kvasac te ostavite da odstoji dok se ne zapjeni.
2. Sve sastojke za tijesto (osim džema) dodajte u istu posudu te dodajte u njih mlijeko s kvascem. Umijesite tijesto dok ne bude glatko i ostavite ga na toplom da se diže 40 minuta.
3. Tijesto podijelite na četiri veće ili više manjih loptica. Loptice spljoštite u oblik lepinje i punite ih džemom od šljiva. Krajeve spojite dok ponovno ne dobijete oblik loptice.
4. Knedle ostavite da se dižu još 20-ak minuta. U pojednostavljenom postupku, umjesto na pari knedle 10-15 minuta kuhajte u lagano posoljenoj vodi. Znat ćete da su gotove kada ih probodete čačkalicom, a na čačkalici ne ostaje sirovo tijesto.
5. Za umak od vanilije: u 100 ml mlijeka razmutite dva žumanjka, šećer, u gustin. Mlijeko prokuhajte s vanilijom te u njega dodajte dobivenu smjesu koju kuhate 3-4 minute.
6. Knedle prelijte umakom od vanilije i posipajte makom u kojega ste dodali malo šećera.
Fritule
Fritule su jelo karakteristično za Kvarner, Istru i Dalmaciju, gdje je običaj da se spravljaju za Badnjak. Ova tradicija proširila se i u druge dijelove Hrvatske pa su u ovim adventskim danima fritule glavna zvijezda gastronomske ponude u brojnim kontinentalnim gradovima.
Sastojci
- 2 jaja
- 4 žlice šećera
- tekući jogurt
- 2,5 šalice brašna
- vanilin šećer ili žličica ekstrakta vanilije
- prašak za pecivo
- žlica rakije ili ruma
- po želji: korica limuna, naranče, brusnice, grožđice
- ulje za prženje
Priprema
1. Jaja, šećer i vanilin šećer (ekstrakt) pjenasto umutiti. Smjesi potom dodati jogurt i rum.
2. Postupno dodavati brašno i prašak za pecivo, a ako je smjesa pregusta dodati malo vode. Ipak, bolje je da tijesto bude gušće jer će takvo prilikom prženja upiti manje ulja. U tijesto dodajte koricu limuna ili naranče, a po želji možete dodati i grožđice ili brusnice.
3. Pustite smjesu da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 20 minuta.
4. Fritule oblikovati pomoću žlice (1 fritula = pola žlice tijesta) i pržiti u vrućem ulju par minuta, uz povremeno okretanje.
5. Fritule vaditi na ubrus da se ocijedi višak masnoće i posuti šećerom u prahu, otopljenom čokoladom, vanilijom i sl.