Imamo recept za omiljeno jelo iz menze: Nije preko x-ice, ali ove mesne okruglice neće vas puno koštati
11. listopada 2018.
Mesne okruglice u umaku od rajčice uz pire krumpir, mnogim su studentima omiljeno jelo na meniju zagrebačkih menzi. Je li jelo u verziji SC-a zaista ukusno ili ne, diskusija je u koju nećemo ulaziti, ali ćemo vam predložiti da se okušate u spravljanju vlastitog. Priprema nije komplicirana, a uz to ovo jelo nije niti pretjerano skupo – sve baš po mjeri jednog studenta.
Donal Skehan poznati je chef čiji YouTube kanal broji više od 700 tisuća pretplatnika, a njegovi kulinarski putopisi prikazivali su se čak i na hrvatskim televizijama. Mladi Irac tvrdi da ima recept za najbolje zapečene mesne okruglice, kojeg smo mi malo prilagodili studentskoj populaciji.
Možete ih zapeći u pećnici, kako originalni recept i nalaže, ali jednako su ukusne i pripremljene na tavi. Ove ukusne okruglice mogu se poslužiti uz tjesteninu poput špageta i širokih rezanaca, a možete ih jesti i uz pire krumpir, baš kako se poslužuju u studentskim menzama. Od recepta koji je pred vama dobro se mogu se najesti tri osobe.
Sastojci
Za okruglice
Izdvojeni članak
- 250 g miješanog mljevenog mesa
- 50 g sjeckane slanine (može i bez ako nemate docimera iz Slavonije koji vam ju neće naplatiti)
- pola manje glavice sitno sjeckanog luka
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 30 ml vrhnja za kuhanje
- 25 g krušnih mrvica
- 2 velike žlice ribanog parmezana
- jedno manje jaje
- origano, peršin, sol, papar
Za umak
- 1 češanj češnjaka, sjeckani
- 350 g pasirane rajčice ili pelata
- 30 ml crnog vina (može i bez)
- origano, čili, sol, papar
Priprema
Izdvojeni članak
- U veću posudu dodajte sve sastojke za okruglice i dobro ih izmiješajte. Ako imate viška vremena, za bolji okus sjeckanu slaninu, luk i češnjak možete prethodno prepržiti na malo ulja.
- Od dobivene smjese pravite okruglice u veličini kojoj želite. Što su kuglice manje, prije će biti pečene. Nije nužno, ali kuglice možete staviti u hladnjak na pola sata, da se ‘stisnu’.
- Kuglice pržite 8-10 minuta na malo ulja na tavi, i to na jakoj vatri da poprime tamniju smeđu boju sa svih strana. Potom ih (djelomično pečene) izvadite iz tave.
- U istu tavu dolijte još malo ulja i kratko popržite češanj češnjaka. Kada dobije laganu zlatnu boju, češnjaku dodajte rajčicu, vino i začine za umak.
- Umak je gotov nakon 5 minuta ključanja na laganoj vatri. U ovoj fazi u njega možete dodati okruglice i kuhati ih na laganoj vatri do kraja, a ovisno o njihovoj veličini to može trajati između 45 minuta i sat vremena.
- Drugi način je da okruglice posložite u tepsiju i prelijete ih umakom te ih pečete u pećnici. Ako svojim jelom želite impresionirati prijatelje i dodatno opterećenje na budžet vam nije problem, između okruglica možete posložiti ploške svježe mozzarelle.