Koliko puta vam je komad hrane pao na pod, a vi ste
ga svejedno stavili u usta? Činjenica je da to
mnogi rade, iako bi to teško priznali, no utješno
je i otkriće znanstvenika koji tvrde kako je u redu
pojesti hranu s poda ako ona na njemu nije stajala
dulje od pet sekundi.
Najnovije istraživanje znanstvenika potvrdilo je
ono što su mnogi oduvijek govorili – hrana koja se
na podu nalazi manje od pet sekundi može se
pojesti.
Možete pojesti hranu koja nije na podu dulje od pet sekundi
Prema riječima znanstvenika, ‘pravilo pet sekundi’
zaista je ispravno. Stručnjaci sa Sveučilišta Aston
u Velikoj Britaniji uhvatili su se posla i detaljno
proučili što se dogodi s hranom koja padne na pod i
koliko je bakterijama potrebno vremena da s poda
prijeđu na hranu.
Zaključak do kojeg su došli – što je kraće hrana na
podu to manje bakterija pokupi. Osim toga, utvrdili
su i da će bakterija s tepiha sporije prijeći na
hranu nego one s laminata, parketa, pločica i
ostalih ravnih površina. Logično, vlažna hrana i
umaci puno će brže na sebe privući bakterije.
Sve ovisi o tome koliko je pod čist ili prljav
Bitno je reći da bez obzira na brzinu kojom
pokupimo hranu s poda uvijek postoji mogućnost
zaraze, no sve ovisi o čistoći, odnosno
prljavštini površine na koju je hrana pala.
Prethodno objavljeno istraživanje pokazalo je kako
je čak 87 posto ljudi nekada u životu primijenilo
‘pravilo pet sekundi’, a tome su u veće broju slučajeva sklonije žene, piše Aston.