Ako vam je fiziku i kemiju predavala kreativna profesorica ili profesor, a vi ste pažljivo slušali nastavu, mogli ste naučiti kako obično mlijeko pretvoriti u ukusan sladoled, bez zamrzivača i u samo pet minuta. Ovaj je recept odličan ukoliko se želite rashladiti na brzinu, ili su vam pak došli gosti, a vi ih nemate čime ponuditi. Nije čarolija, znanost je, probajte sami!
Za ovaj ukusan trik trebat će vam par slatkih sastojaka (koji mogu varirati, ovisno o vašem ukusu, sol, led i vrećice za zamrzavanje, a evo što vam je činiti.
Sastojci
- pola šalice mlijeka
- pola šalice slatkog vrhnja
- 3 žlice šećera
pola žličice ekstrakta vanilije (ili nekog drugog okusa po želji)
Dodatno
- 4 šalice leda
- 8 žlica soli
- 1 veća i 1 manja vrećica za zamrzivač
Priprema
1. Mlijeko, slatko vrhnje, ekstrakt i šećer pomiješajte u posudi te ulijte u manju vrećicu za zamrzivač i dobro zatvorite.
2. U veću vrećicu smjestite led i sol, te manju vrećicu smjestite u nju.
3. Uz pomoć rukavica ili kuhinjskih ručnika, ove dvije vrećice protresite između 5-10 minuta. Nakon tog vremena vaša je tekuća smjesa postala sladoled kojega možete poslužiti, i po želji ukrasiti šarenim mrvicama, čokoladnim ili voćnim preljevom i sl.
Kako se to dogodilo? Znanost. Trik je u tome da sol dodatno snižava temperaturu leda, što je omogućilo našoj tekućoj smjesi da se brže zaledi na nižoj temperaturi no što je to inače potrebno.