Kuhanje je prava umjetnost. Djeluje kao nešto ‘bez veze’, a ustvari, ako ne znate kuhati osuđeni ste na život po restoranima. Mislim da jedina situacija kada to uspijeva jest studentsko doba, kada se nitko ne miče iz menze, i to ne svojom voljom.
Neki ljudi su jednostavno bolji kuhari od drugih, imaju taj osjećaj za hranu i mogu naštimati porcije, sjetiti se neke nove kombinacije ili izmisliti u potpunosti novo jelo. Drugi ljudi su pak totalni antitalenti i uspjele bi im izgorjeti čak i kokice u mikrovalnoj.
Istina je da svi mogu naučiti kuhati. Možda nećete izmišljati nova jela niti postati najpoznatiji chefovi svijeta, ali definitivno ćete naučiti koliko soli ide na koju količinu vode, kako napraviti najobičniju paštu i kako izbjeći grudice u palačinkama. Djeluje kao nemoguća misija, znamo, ali zaista nije tako.
Najveća tajna je u tome da jednostavno jedete hranu koju kuhate, ali i da volite to što jedete. Ako si stalno kuhate bljutavu, ‘bezličnu’ hranu, teško da ćete biti zadovoljni s time. Moguće je da ćete se potruditi sljedeći put staviti više soli ili dodati začine. Realno, tko želi potrošiti vrijeme na pripremu obroka, samo da bi taj bio prosječan, ili još gore, bez veze? Nitko si to ne želi raditi…
Kako biste došli do toga, potrebno je da puno vježbate. Stoga se nemojte obeshrabriti i slobodno kuhajte i eksperimentirajte. Naravno da ćete na početku imati više ‘failova’ nego finih stvari, ali vremenom će postati jestivo. I kad jednom dostignete taj osjećaj nadmoći zato što možete skuhati najfinije jelo na svijetu… Bit ćete nezaustavljivi.
Ipak, dok ne dođete do te razine, mi smo tu kako bismo vam predložili nekolicinu zaista (ALI ZAISTA) jednostavnih recepata za čiju pripremu će vam trebati desetak minuta, a itekako ćete uživati u tome što jedete. Možda vam čak i poraste samopouzdanje kad je riječ o kuhanju, iako je zaista teško reći da se ovdje radi o kuhanju…
Zdravi voćni jogurt
Svi smo čuli priče naših mama i baka koje su nam govorile kako je voćni jogurt ‘otrov’ te kako bismo se trebali okrenuti ka običnom jogurtu. Te borbe kreću još od mladih dana kada su sva djeca ovisna o preslatkim jogurtima, a ako vas nisu dovoljno zastrašili, to se nastavi i kasnije. Iako je nekada i običan jogurt baš ono što nam treba, u većini slučajeva ipak želimo nešto što nije toliko običnog okusa.
Jedini uvjet da ovo uspije jest da volite višnje. Ako volite višnje, nastavite čitati, u suprotnom, preskočite ovaj ‘recept’.
Znači, trebat će vam kompot od višanja i običan jogurt. Topla preporuka je da uzmete čvrsti jogurt, zato što je nekako finiji za grabiti. U zdjelicu (ili šalicu) stavite količinu jogurta koja vam se u tom trenu jede (vjerojatno oko 200 g), zatim ako imate čvrsti jogurt, uz pomoć žlice ga ‘istucite’. Ne morate mlatiti jogurt kao da se radi o zadaći iz matematike, već ga više razvaljajte, tako da ne bude u komadima, već da se radi o gipkoj masi.
Sljedeći je korak da uzmete žlicu i po želji si stavite višnje u jogurt. Možete se zaigrati pa staviti više višnji nego jogurta (najčešće i hoćete), ali možete nekada ići na lakšu verziju, pa ih dodati tek nekoliko, više boje radi nego išta. Pomiješajte i uživajte u zdravom, voćnom jogurtu!
‘Puding’ od čokolade
Koliko god blesavo zvučalo, skuhati puding nije nimalo lako. Isprike, lako je ako ne brinete oko grudica koje će se sigurno stvoriti te ako vam se da gubiti pola dana nakon kako biste očistili zdjelu u kojoj ste kuhali. Na svu sreću, imamo jednostavniju, a i zdraviju verziju!
Ovdje čak imamo i mrvicu kuhanja, pa će vam trebati mlijeko (i/ili voda), zobene pahuljice te čokolada za kuhanje. Prije svega, stavite kuhati vodu ili mlijeko. Za bolji okus birajte mlijeko, ali ako ga nemate u hladnjaku i ne da vam se ići do dućana kupiti ga, slobodno stavite vodu. Kada tekućina zakuha, unutra dodajte zobene pahuljice i kuhajte ih dok one ne upiju vodu i ne stvori se kaša (otprilike pet minuta).
Što se tiče količine, bitno je jedino da zadržite proporcije, pa stavite upola manje zobenih nego vode/mlijeka. Dok se to lagano kuha, vi se bacite na rezanje tamne čokolade. Izrežite oko dva reda velike čokolade, zatim usitnite (pazite na prste!) te kada vidite da je zob upila svu vodu, dodajte i čokoladu. Još neko vrijeme miješajte, a zatim maknite s vatre.
Ne biste vjerovali, ali imat ćete osjećaj kao da zaista jedete puding od čokolade! Ovisno o tome volite li više hladni ili topli puding, birajte se i hoćete li jesti ovaj specijalitet topli, ili dan nakon, kad se ohladi u hladnjaku.
Banana split bez sladoleda
Banana split je vjerojatno najpoznatija kombinacija sladoleda, no donosimo i ovdje jedan zaokret. Za ovaj recept će vam biti potrebne banane, čokolada za kuhanje i, ako to volite, mljeveni orah.
Baš kao i prethodna jela, priprema je vrlo jednostavna – izrežite čokoladu na manje kockice i stavite ju topiti na tavu. Ako želite postići onaj ‘mastan’ okus, dodajte malo maslaca u čokoladu, no može i bez njega. Dok vam se čokolada topi, ogulite banane i izrežite ih na kolutiće. Nemojte na pretanko zato što će vam se izgubiti okus, no ni na predebelo, ne želite da vam zalogaj ne stane u usta.
Kada se čokolada otopi (što će biti vrlo brzo, pripazite na to!), s njom polijte banane. Ne mora to izgledati wow, ali vjerojatno hoće zato što se radi o topljenoj čokoladi… I ako imate mljeveni orah, prospite ga preko svega, a možete si dodati i još malo pokraj banana!