Bilo da je zato što pokušavate pripaziti na unos kalorija ili zato što je ljeto i ne jede vam se ‘teška’ hrana, ovaj recept zasigurno će vas oduševiti. Zvijezda lažne ‘krumpir salate’ je cvjetača, a kuhana i u kombinaciji s još nekoliko namirnica, postaje idealan ljetni obrok.
Iako ste vjerojatno najčešće jeli kuhanu ili pohanu cvjetaču, radi se o povrću koje je moguće kombinirati s brojnim namirnicama i pripremati raznovrsna jela. Tako smo vam već pokazali kako od cvjetače možete napraviti podlogu za ‘laganu’ ljetnu pizzu, a ovaj puta ćemo vam objasniti kako od nje napraviti ukusnu salatu.
Kako se radi o povrću koje ima vrlo malo ugljikohidrata, gotovo uopće nema masti i vrlo je niskokalorično, odlično je za one koji se pokušavaju zdravo hraniti. Budući da je zasitna, salata se može biti samostalan obrok, ali ju možete koristiti i kao prilog uz druga jela, poput ribe ili mesa.
Sastojci
- 1 glavica cvjetače
- 1/4 šalice jogurta (grčkog, ako brojite kalorije)
- 1/4 šalice majoneze (light, ako brojite kalorije)
- 2 žlice octa
- 1 žlica senfa
- 3 kuhana jaja
- 1/2 šalice sjeckanog celera
- 2 mlada luka
- sol, papar
Priprema
1. Cvjetaču izrežite na manje dijelove te prokuhajte 3-4 minute u slanoj vodi. Kada je kuhana, riješite se kipuće vode i na cvjetaču nalijte hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja, te ju zatim ponovno ocijedite.
2. Kuhana jaja, celer i luk nasjeckajte te dodajte cvjetači.
3. Od jogurta, majoneze, octa, senfa, soli i papra napravite preljev za salatu.
4. Dobiveni preljev prelijte preko povrća i jaja te salatu prije posluživanja ostavite u hladnjaku, da se ohladi.