Pretraga

Mrziš ga ili voliš: Kako se u vašem kraju zove ovo jelo koje se jede u uskrsno doba?

A- A+

Hladetina je jedno od jela prema kojemu je rijetko tko ravnodušan. Ljudi ga uglavnom obožavaju ili preziru. Priprema se dugotrajnim iskuhavanjem raznih kombinacija povrća i svinjskog mesa. No, ovaj mesni dio čine uglavnom svinjski papci, glava, uši, jezik, rep, kožice, što baš i ne zvuči primamljivo pa mnogi imaju predrasudu prema hladetini i prije nego je probaju. Ili se jednostavno odluče nikada je ne probati.

Screenshot: YouTube

U rječniku je opisana kao ‘ohlađen i želatiniziran sok od iskuhana mesa i okosnica’, a u pojedinim krajevima Hrvatske se tradicionalno jede u uskrsnom periodu, premda je karakterističnije za božićno doba.

Osim različitih načina priprave, hladetina se različito i naziva u pojedinim dijelovima Lijepe naše.

Stoga vas danas u našoj neformalnoj rubrici ‘to mi tako kažemo’ pitamo kako vi nazivate ovo jelo u svome kraju?

Neke od odgovora koje smo do sada prikupili pogledajte klikom na ikonu ‘nastavak teksta’.