Najbolji dio fašnika su fritule: Evo kako ih napraviti bolje no što ih rade mama i baka
12. veljače 2018.
Poklade, fašnik ili maškare – kako god ih zvali, doba su godine u kojemu tradicionalno, osim krafni, jedemo i fritule. Njihova priprema zapravo je vrlo jednostavna, no kada ih spravljamo stvari često znaju poći po krivu. Ako i ovoga fašnika nećete biti doma i planirate ih pripremati sami, donosimo recept kojim ćete nadmašiti mamine i bakine.
Priprema fritula je jednostavna, a bez vremena u kojem tijesto ‘odmara’ za spravljanje ove slastice trebat će vam 20-ak minuta. Osim toga, većinu sastojaka već zasigurno imate u svom kuhinjskom ormariću.
Izdvojeni članak
Sastojci
- 2 jaja
- 4 žlice šećera
- tekući jogurt
- 2,5 šalice brašna
- vanilin šećer ili žličica ekstrakta vanilije
- prašak za pecivo
- žlica rakije ili ruma
- po želji: korica limuna, naranče, brusnice, grožđice
- ulje za prženje
Priprema
- Jaja, šećer i vanilin šećer (ekstrakt) pjenasto umutiti. Smjesi potom dodati jogurt i rum.
- Postupno dodavati brašno i prašak za pecivo, a ako je smjesa pregusta dodati malo vode. Ipak, bolje je da tijesto bude gušće jer će takvo prilikom prženja upiti manje ulja. U tijesto dodajte koricu limuna ili naranče, a po želji možete dodati i grožđice ili brusnice.
- Pustite smjesu da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 20 minuta.
- Fritule oblikovati pomoću žlice (1 fritula = pola žlice tijesta) i pržiti u vrućem ulju par minuta, uz povremeno okretanje.
- Fritule vaditi na ubrus da se ocijedi višak masnoće i posuti šećerom u prahu, otopljenom čokoladom, vanilijom i sl.