Chef Mate Janković, ambasador #BirajZeleno inicijative, u okviru četvrte sezone predstavio je niz zero food waste recepata kojima čuvamo okoliš i štedimo kućni budžet. Podijelio je jednostavan recept s kojim možemo iskoristiti ostatke pečene piletine. Na web stranici inicijative pronađite više ideja za iskorištavanje ostataka hrane.
Statističko istraživanje o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj ukazalo je na zapanjujuće podatke – u hrvatskim kućanstvima baca se čak 40 posto hrane koja je mogla biti konzumirana. Barem jednom našli smo se u situaciji gdje smo kupili ili pripremili više hrane nego što nam je potrebno ili možemo konzumirati prije nego se pokvari. To su samo neki od razloga zbog kojih se u Hrvatskoj stvara velika količina otpada od hrane, koja ne samo da je loša za naš kućni budžet, već i šteti okolišu zbog velikih emisija ugljikovog dioksida u atmosferu.
Od edukacije do konkretne akcije građana
Kako bi odgovorila ovom ekološkom izazovu, kompanija Nestlé je 2022. fokus #BirajZeleno edukativne inicijative stavila upravo na osvještavanje, educiranje i aktivaciju građana kad je riječ o otpadu od hrane. Prvotno digitalna kampanja nudila je kreativna rješenja i inspiraciju, ali ove je godine otišla korak dalje.
Kroz besplatne radionice, Nestlé u Hrvatskoj ulaže u edukaciju građana na temu otpada od hrane te se umjesto posljedicama, bavi uzrocima ovog ekološkog problema. Biraj Zeleno: više ljubavi, manje otpada od hrane ove godine vodi se geslom ‘Nauči, primijeni, promijeni’ te osim besplatnih radionica u listopadu i studenom, nude i niz zero food waste recepata s potpisom chefa Mate Jankovića dostupnih na službenoj stranici inicijative.
Nemojte bacati hranu od jučerašnjeg ručka
Jedno od najčešćih jela koje spremamo i koje ne pojedemo u cijelosti je pečeno pile, no Mate je doskočio tom problemu te u nastavku donosi kreativno rješenje koje će zadovoljiti ukuse cijele obitelji.
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g pečene piletine
Za bešamel umak:
- 20 g brašna
- 20 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- Sol
- Papar
- Polovica crvenog luka
- Majčina dušica
- Češanj češnjaka
- Muškatni oraščić
Za paniranje:
- 2 jaja
- 100 g krušnih mrvica
- 50 g brašna
- 500 ml ulja za prženje
Priprema:
Trgati piletinu.
U mlijeko dodati sol, papar, luk, češnjak, klinčiće, muškatni oraščić i majčinu dušicu. Pustiti da zavrije i procijediti. Otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Dodati aromatizirano mlijeko i pustiti da se zgusne. U bešamel umak dodati trganu piletinu, ohladiti i oblikovati.
Panirati dobivenu smjesu u brašno, jaja i krušne mrvice te pržiti na 160 stupnjeva do zlatnožute boje.