Ako posjetite državu ‘preko bare’ i zatražite u nekom od restorana palačinku, neće vam biti servirana onakva na koju ste navikli. Američke palačinke nešto su drugačije od naših, smjesa je gušća, a zato što sadrže prašak za pecivo, deblje su i ‘prozračnije’.
Donosimo vam recept za osnovnu smjesu za ove palačinke. U nju možete staviti i neko bobičasto voće, banane i slično. Voće možete poslužiti po strani, a palačinke preliti čokoladnim preljevom ili uz njih poslužiti sladoled. Za pripremu su vam potrebni osnovni sastojci koje vjerojatno već imate doma, a sam postupak je jednostavan i vrlo kratak.
Sastojci
- 1 šalica brašna
- 2 žlice šećera
- 2 i pol žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- 1 i jedna četvrtina šalice mlijeka
- 3 žice maslaca
- 1 jaje
Priprema
1. Suhe sastojke (brašno, šećer, sol, prašak za pecivo) pomiješajte. Dodajte ostale, tekuće sastojke te sve zajedno ponovo izmiješajte.
2. Tavu za palačinke zagrijte i malo premažite uljem. Na tavi, ako je veća, možete peći više palačinki odjednom, a za jednu vam je dovoljna četvrtina šalice smjese.
3. Palačinku s donje strane pecite dok se na gornjoj ne pojave mjehurići i rubovi ne izgledaj suho, a zatim preokrenite palačinku. Od ove smjese dobije se otprilike 12 palačinki.
4. Poslužite uz sladoled, svježe voće, čokoladni preljev, javorov sirup i sl.