Ne znate što kuhati ljeti? Donosimo tri jednostavna recepta gotova za samo pola sata
Kao i svake sezone, ljeti nas priroda daruje brojnim plodovima koje sunce potom neumorno puni vitaminima i sočnošću. Šarenilo i bogatstvo ljetnih polja, povrtnjaka i voćnjaka, boji tržnice i police supermarketa – te našu svakodnevicu čini veselijom. Ipak, ljeti smo navikli osloniti se na osvježavajuća jela poput salata i laganih juhica.
Zbog vrućina sasvim je logično što više skratiti boravak u kuhinji pa tek navečer pripremiti bogatiji obrok. Više jedemo i vani, pogotovo na godišnjim odmorima ili grickam nešto usput na nekom od brojnih ljetnih festivala.
Sve to je u redu, no ovo ljeto obilježit će jedan posve drugačiji trend pristupa kuhanju i pitanje je trenutka kada će influenceri zasuti društvene mreže svojim prijedlozima. Ova sezona, naime, posebna je zbog svjetske manifestacije koju mnogi s nestrpljenjem iščekuju – Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koje slave sport, ali i raznolikost i različitost. U domove uvode šarenilo i bogatstvo kultura svijeta te uvijek iznova podsjećaju na vrijednosti i postignuća – kako u sportu tako i u međuljudskim odnosima.
U staroj Grčkoj su za vrijeme Olimpijade prestajali svi ratovi i sukobi, a i danas nas ona uvijek iznova podsjeća na jedinstvo i zajedništvo cijeloga svijeta. I baš zato se ovoga ljeta okrećemo posebnostima kuhinja svijeta i pozivamo vas da nam se pridružite na sunčanom, gastronomskom putovanju, dijelite svoje recepte i fotografije te potaknete trend ljepote raznolikosti! Uostalom, ovo su i odlični prijedlozi za gledanje Igara u dobrom društvu, naravno, uz neizostavno navijanje.
P. S. Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick & Easy bez aditiva i konzervansa.
Juha s kokosom, piletinom i povrćem (Japan, Kina)
Sastojci za 6 porcija:
- 1,2 litre vode
- ½ žličice Kotányi kuhinjske soli
- 400 g pilećih prsa
- ½ vrećice Kotányi Quick & Easy mješavine začina za variva
- 1 glavica brokule
- 4 mrkve
- 100 g shiitake gljiva
- 2 žlice sezamovog ulja
- 250 ml gustog kokosovog mlijeka
- 150 g ramen noodlesa
Priprema
- U lonac ulijte 1,5 l vode i dodajte ½ žličice soli. Ostavite da zakipi i dodajte piletinu. Ubacite Quick & Easy začin za variva, poklopite lonac na pola i ostavite da se kuha 15 minuta.
- Za to vrijeme brokulu natrgajte na cvjetiće i operite. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Gljive nasjeckajte na ploške. Zagrijte tavu, dodajte ulje i gljive te ih kratko sotirajte.
- U lonac dodajte mrkvu i kuhajte 5 minuta. Ubacite kokosovo mlijeko, brokulu i gljive i kuhajte još 3 minute. Na kraju dodajte noodle, promiješajte i maknite s vatre.
- Poslužite uz sezam.
Shakshuka s batatom i kobasicama (Sjeverna Afrika i Bliski istok)
Sastojci za 4 porcije:
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ glavice luka
- 250 g batata
- 150 g dimljenih kobasica
- 1 žlica Kotányi Quick & Easy mješavine začina za povrće
- 1 konzerva (400 g) sjeckane rajčice
- 4 jaja
- Ukiseljeni luk i korijander za serviranje
Priprema
- Luk nasjeckajte na kockice. Batat ogulite i nasjeckajte na kockice 1 x 1 cm. Kobasice nasjeckajte na kolutiće.
- U dubljoj tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri 3 minute. Dodajte batat i kobasice i nastavite pržiti 5 minuta uz miješanje. Dodajte Quick & Easy začin za povrće i rajčicu te promiješajte. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte 15 minuta.
- Pojačajte vatru na srednje jaku i u umaku s kuhačom napravite udubinu u koju oprezno razbijte jaja. Poklopite tavu te kuhajte 5 minuta. Maknite s vatre, posipajte ukiseljenim lukom i korijanderom te servirajte uz tostirani kruh.
Cezar wrap s piletinom (Europski Mediteran)
Sastojci za 4 porcije:
- 4 tortilje
- 600 g pilećih prsa
- 1 žlica Kotányi Quick & Easy mješavine začina za piletinu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 rajčice
- 8 lista zelene salate
- 150 g grčkog jogurta
- 2 žlice majoneze
- 1 žličica Dijon senfa
- Korica i sok ½ limuna
- 4 žlice parmezana, naribanog
- 1 češanj češnjaka
- Sol i papar, po ukusu
Priprema
- Pileći file narežite na trakice. Začinite ga Quick & Easy začinom za piletinu i promiješajte.
- Zagrijte tavu, dodajte ulje i piletinu. Pecite 2 minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru, poklopite tavu i pecite još 5 minuta sa svake strane. Skinite poklopac, pojačajte vatru i pustite kratko da se meso zapeče. Prebacite na tanjur.
- Rajčicu i salatu operite. Rajčicu narežite na ploške. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte. U zdjelici sjedinite jogurt, majonezu, senf, sok i koricu limuna, 2 žlice parmezana, češnjak, sol i papar.
- Tortilju kratko zagrijte, maknite s vatre i stavite 2 lista salate. Dodajte piletinu, 2-3 ploške rajčice, 1 žličicu parmezana i 2 žlice umaka. Preklopite rubove i čvrsto zarolajte. Ponovite s ostatkom tortilja i nadjeva. Vratite kratko na tavu na jaku vatru kako bi se zapekle i poslužite.
Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite ovdje.