Pretraga

Nedostaje vam bakina kuhinja? Donosimo dva recepta za klasike koji su gotovi za samo pola sata

A- A+

Mnogi od nas imali su sreću odrasti na domaćoj bakinoj kuhinji, jelima ‘na žlicu’ i mesu pripremljenom na način da se topi u ustima. Jer nitko nije s toliko ljubavi mijesio mlince kao baka, niti je s toliko brige i pažnje namakao grah i sjeckao povrće. Dva klasika, varivo od graha i purica s mlincima, i dalje su duboko u našim srcima. Srećom, danas ne moraš biti genije u kuhinji da bi konačno spravio jela na koja bi i tvoja baka bila ponosna. Donosimo dva recepta kojima ćete ih napraviti u svega pola sata.

Donosimo dva recepta za klasike koji su gotovi za samo pola sata | Foto: Kotanyi

Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina ‘Quick & Easy‘ bez aditiva i konzervansa. Ok, domaći mlinci se mogu kupiti na svakoj tržnici ili u trgovini – i sigurni smo da će ti to baka oprostiti. Pripremljeni s puretinom koja pripada vrsti nemasnog mesa, dobrim saveznikom svima koji teže uravnoteženoj ili laganijoj prehrani, dobiva se nova doza proteina koji potiču rast i razvoj mišića. Uz pravi omjer začina, bilo za blagdane ili bilo koji dan u tjednu, purica s mlincima postaje sjajno glavno jelo.

Grah se često naziva vojničkom ili težačkom hranom jer je ova čudesna mahunarka prepuna energetske vrijednosti i vlakana koja pružaju osjećaj sitosti. Ima puno proteina i vitamina, a malo masnoća. Odlična je za probavu i jednostavno preukusna kada se priprema kao varivo s dodatkom povrća.

Recept: Pureća prsa s mlincima

Sastojci za četiri porcije

  • 4 odreska purećih prsa (600 g)
  • 1 žlica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za piletinu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 20 g maslaca
  • 6 listova kadulje
  • 100 ml bijelog vina
  • ½ limuna
  • 1 žličica senfa
  • 400 ml kokošjeg temeljca, vrelog
  • 200 g mlinaca

Pureća prsa s mlincima | Foto: Kotanyi

Priprema

  1. Luk očistite i nasjeckajte na tanke ploške. Puretinu začinite Quick & Easy začinom za piletinu. Zakuhajte lonac slane vode. Mlince natrgajte na manje komade.
  2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i ulijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pržite 5 minuta uz povremeno miješanje. U tavu dodajte maslac i pureće odreske te pržite 3 minute sa svake strane. Ubacite kadulju i pržite minutu.
  3. Ulijte vino i kuhajte 2 minute. U tavu dodajte limun narezan na ploške i senf te dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15 minuta uz povremeno dolijevanje temeljca.
  4. U lonac kipuće vode dodajte natrgane mlince i kuhajte 1-2 minute. Mlince procijedite i pomiješajte s nekoliko žlica umaka od pečenog mesa.
  5. Maknite tavu s vatre te servirajte uz kuhane mlince i salatu po izboru.

Recept: Brzo varivo od graha

Sastojci za 8 porcija:

  • 2 l vode
  • 1 žlica ulja
  • 1 konzerva (400 g) crvenog graha
  • 300 g krumpira
  • 1 mrkva (kolutići)
  • 200 g štapića celera
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 vrećica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za variva
  • 50 g baby špinata
  • Parmezan, za posluživanje

Brzo varivo od graha i povrća | Foto: Kotanyi

Priprema

  1. Krumpir ogulite i narežite na 1*1 cm kockice. Ogulite mrkvu te ju narežite kao i celer na kolutiće širine 0,5 cm. Operite špinat i narezano povrće.
  2. Zagrijte ulje u većem loncu i dodajte krumpir, mrkvu i celer. Pržite povrće 3 minute, dodajte koncentrat rajčice i Kotányi Quick&Easy mješavinu začina za varivo te pržite još 2 minute.
  3. Ulijte 2 l kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Ocijedite konzervu graha i dodajte u povrće te nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite varivo s vatre, dodajte špinat i promiješajte.
  4. Poslužite uz naribani parmezan i tostirani kruh.

Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite ovdje.

Više recepata možete preuzeti preko QR koda | Foto: Kotanyi