Iako je kalendarski jesen započela 22. rujna, pravu smo osjetili tek ovaj tjedan snižavanjem temperatura i obilnim kišama. Ljeto je prošlo, na kalorije više ne moramo paziti i zbog toga smo sretni, jer jesen sa sobom donosi i dobro poznate okuse. Mi imamo recept za odlične keksiće u obliku mini-pite od jabuke, koje možeš ponijeti i u školu te razveseliti prijatelje pod velikim odmorom.
Izdvojeni članak
Sastojci
Za tijesto:
- 3 šalice brašna
- pola žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ¾ šalice maslaca
- 1 šalica šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
Za punjenje:
- 2 šalice ribane jabuke
- 1/3 ili pola šalice šećera (ovisno o kiselosti jabuke)
- žličica cimeta
Izdvojeni članak
Priprema
1. Maslac i šećer umutite pjenasto te smjesi dodajte jaja i sve izmiješajte još jednom. Dodajte i suhe sastojke te umijesite tijesto koje ćete ostaviti u hladnjaku da se nakratko ohladi.
2. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Dio tijesta razvaljajte i režite okruglim kalupom ili čašom. Na svaki krug stavite malo smjese od jabuke, cimeta i šećera.
3. Drugu polovicu tijesta razvaljajte i izrežite tanke trakice kao za pitu, koje ćete položiti preko keksića. Ukoliko ne želite raditi trakice, možete izrezati krugove i za ‘pokrivač’. Nakon što prekrijete smjesu tijestom utisnite rubove tijesta da se zalijepe. Na vrhu kolačića izbušite rupice, da para od pečenih jabuka ima izlaz.