Omiljeno jelo na studentski način: Ispecite savršenu pizzu bez korištenja pećnice
16. studenoga 2017.
Studentski život poprilično je skroman, a jedan od ‘luksuza’ u kojemu obično nemaju prilike uživati oni koji žive u studentskim domovima ili starijim stanovima jest pećnica. Tako i jela poput domaće pizze moraju pričekati vikende i odlazak kućama. Ili su barem morala do sada. Donosimo recept za najjednostavniju pizzu za koju vam pećnica uopće neće biti potrebna, dovoljni su vam dublja tava i električno ili plinsko kuhalo.
Ova pizza prži se na tavi u ulju, a ideja dolazi od mentora Jamiea Olivera, nedavno preminulog majstora talijanske kuhinje Antonia Carluccia. Nadjev ovisi o vašim željama, ali temelj je umak od rajčice i svježa mozzarella. Evo kako ju pripremiti.
Izdvojeni članak
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g brašna + malo za obikovanje tijesta
- 10 g suhog kvasca
- 250 ml mlake vode
- prstohvat soli
- ulje za prženje (pola maslinovo, pola suncokretovo)
Za umak:
Izdvojeni članak
- 2 režnja češnjaka
- konzerva pelata rajčice
- prstohvat soli
- bosiljak
- Po želji: mozzarela, pršut, šunka
Priprema
- Kvasac pomiješajte s mlakom vodom i pomiješajte s brašnom i malo soli. Od tijesta oblikujte kuglu i pustite da se diže na toplom oko sat vremena. Jedna od jednostavnijih opcija je i kupnja unaprijed pripremljenog tijesta u obližnjoj pekari.
- U međuvremenu, na hladno ulje dodajte sjeckani češnjak, a kada se krene pržiti dodajte rajčicu. Sve začinite solju i dodajte par listića bosiljka (može i sušenog).
- Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela, a potom prstima oblikujte disk debljine oko pola centimetra. Popržite na malo većoj količini ulja s obje strane.
- Gornju stranu tijesta premažite umakom te dodajte izmrvljenu svježu mozzarellu i po želji, pršut i listiće bosiljka.