Pet brzih i jednostavnih jela koje si možete pripremiti za veliki odmor
Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanima uz organizaciju nastave u školama, glavna preporuka vezana uz velike odmore je ta da učenici hranu donose od kuće. Zato donosimo nekoliko ideja za jela koja možete pripremiti sami.
Za pripremu ovih jela neće vam trebati puno vremena, niti novca, a uspjet će vam čak i ako niste najspretniji u kuhinji.
Salata s piletinom i avokadom
Za pripremu ove salate potrebno vam je: nekoliko većih listova zelene salate, manji komad pečenih pilećih prsa, dvije trakice pržene slanine, 3-4 mini rajčice, kuhano jaje, krastavac i avokado te preljev po želji.
Priprema: Piletinu i slaninu prepržite na tavi i kad se ohladi nasjeckajte na manje komadiće. Nasjeckajte kuhano jaje, krastavac i manji avokado te rajčice i pomiješajte s piletinom i slaninom. Salatu posolite i popaprite i dodajte maslinovo ulje i aceto balsamico ili prelijte već gotovim dressingom za salate po želji.
Talijanski sendvič
Za talijanski sendvič potrebno vam je: pecivo po želji, žlica pesta od bosiljka, 2-3 kriške rajčice, 3-5 kuglice mini-mozzarelle (u slanoj vodi) i 3-4 šnite pršuta.
Priprema: Pecivo možete tostirati, a zatim ga premažite žlicom pesta. Kuglice mini-mozzarelle prerežite i poslažite na pestom premazano pecivo, a zatim poredajte na njega pršut i rajčicu te preklopite drugim dijelom peciva.
Sendvič s pohanim tikvicama
Za sendvič s pohanim tikvicama potrebno je: brašno, jaje, krušne mrvice, ulje, jedna manja tikvica, pecivo po želji, majoneza, rajčica i svježa mozzarella.
Priprema: tikvice izrežite na ploške i posolite, a zatim uvaljajte redom u brašno, jaja i krušne mrvice te pržite par minuta na ulju. U zdravijoj i veganskoj varijanti tikvice možete začiniti solju i paprom te prepržiti u grill tavi.
Pecivo premažite majonezom, a zatim posložite red tikvica, red mozzarelle (ili nekog drugog sira) te rajčice i preklopite drugim dijelom peciva.
Hladna salata od tune
Za salatu od tune bit će vam potrebno: manja konzerva tune, dvije žlice kukuruza iz konzerve, kuhano jaje, rajčica, nekoliko kiselih krastavaca, kuhana tjestenine, dvije žlice majoneze i dvije žlice kiselog vrhnja.
Priprema: Otprilike jednu šaku tjestenine skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Ohlađenoj tjestenini dodajte tunu, kukuruz, sitno sjeckano jaje, rajčicu i kisele krastavce te majonezu i kiselo vrhnje. Sve začinite paprom, solju, a po želji možete dodati i žlicu maslinova ulja, te pomiješajte i ohladite u frižideru.
Brze tortilje s piletinom
Za pripremu fajita tortilja koje predlažemo kao obrok za veliki odmor potrebno vam je: 200 g pilećih prsa, jedna veća paprika, jedna manja glavica luka, dvije tortilje i začin fajitas.
Uputa za pripremu: Piletinu izrežite na trakice i pržite na malo ulja oko pet minuta. U međuvremenu nasjeckajte povrće i dodajte piletini te pirjajte sve još 10-ak minuta. Na kraju začinite začinom fajitas i kada je sve gotovo, zagrijane tortilje nadjenite dobivenom smjesom, a u tortilju možete dodati i svježu salatu.