Probali smo više varijanti, a onda našli pravu: Ovo je recept za savršeni domaći gingerbread
U ovo blagdansko vrijeme, većinu vremena se provodi za stolom i s hranom. Ako imate snagu volje da se oduprete svim slasticama s kojima vas nude – svaka čast. Većina ljudi ipak padne pod pritiskom i odluči pojesti, a ako spadate u tu skupinu, danas vam donosimo jedan specijalitet.
Blagdani nekako skoro kao da su stvoreni da budu većinom provedeni u kuhinji i za stolom. Čak i ako niste vični kuhanju i pečenju, sasvim sigurno imate nekoga tko je (kao i autorica članka). Zaista, rijetko što može razveseliti kao kada netko za vas ispeče kolače, pogotovo ako nije u pitanju vaša majka/baka, već vaš prijatelj (kao što se dogodilo autorici).
Gingerbreads, vjerojatno najpoznatiji božićni kolačići, djeluju kao da su nemogući za napraviti. To je nešto što bi znali samo oni koji se baš razumiju u kuhanje, kojima je to i inače blisko, zar ne? Ljudi se tako obeshrabre i odustanu, a riječ je o jednom od lakših recepata. U nadi da ćete se ohrabriti i nekoga dočekati s najukusnijim kolačićima, donosimo vam recept koji garantira uspjeh. Velika zahvali autorici recepta, Diti!
Sastojci:
- 110 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- ¾ žličice sode bikarbone
- 1 žlica đumbira u prahu
- ½ žličice cimeta
- malo limunove korice
- 120 ml meda
- 1 jaje
- 310 g brašna
- 1 žlica kakaa
– za ukrašavanje
- 200g šećera u prahu
- 1 žličica limunovog soka
Priprema:
Izvucite malo ranije maslac da omekša. Zatim ga miksajte dok se svi komadi ne razbiju i dok ne postane pjenast. Dodajte smeđi šećer, sodu bikarbonu, đumbir, cimet i limunovu koricu te izmiješajte. Zatim umiješajte med i jedno jaje. Dodajte kakao i postepeno dodajte brašno dok se sastojci ne spoje te se ne dobije ujednačena smjesa. Smjesa će biti dosta mekana i ljepljiva, ali ne brinite zbog toga. Zamotajte ju u prozirnu foliju i pustite 3-4 sata (idealno preko noći) u hladnjaku.
U slučaju da imate manju radnu površinu za valjanje tijesta, prepolovite smjesu i na dosta pobrašnjenu površinu nježno razvaljajte tijesto kako se ne bi zalijepilo za površinu. Debljina tijesta neka bude 0.5-1 cm i izrežite ga na željene oblike.Na pleh na papir za pečenje posložite kolače i pecite 8-10 minuta na 180°C. Kada ih tek izvučete iz pećnice, bit će mekani – zato ih pustite tako posložene na plehu za pečenje dok se malo ne ohlade.
U međuvremenu, izmiksajte limunov sok kojem postepeno dodajete šećer u prahu i miksajte dok ne dobijete zgusnutu, ali glatku glazuru. Po želji razdvojite smjesu na više dijelova i umiješajte jestivu boju te pustite mašti na volju i ukrasite svoje kolačiće. Dobar tek!