Pretraga

Rožata: Tuđi recept koji smo proglasili tradicionalnim hrvatskim

A- A+

Rožata, flan ili crème caramel jednostavan je recept od jaja, mlijeka i šećera. Upravo zbog njegove jednostavnosti, teško je povjerovati da je rožata izvorno hrvatsko jelo, pa smo odlučili potražiti odakle dolazi. Iako ga volimo svojatati, flan zapravo potječe iz starog Rima, gdje su se kokoši i prve udomaćivale, a u svojim je počecima bio slano jelo.

Foto: Flickr; Jing

Ne krije se neka velika mudrost u spravljanju rožate – deserta kojeg Dalmatinci vole svojatati. Smjesa od jaja, mlijeka, šećera, vanilije i limunove korice ulijeva se u kalupe čije je dno obloženo karamelom.

Iako nerijetko naglašavamo kako se radi o tradicionalnom Hrvatskom jelu (a takvog smo ga servirali i Bushu kad nas je posjetio), teško je za povjerovati da smo se nečeg ovako jednostavnog prvi dosjetili tek mi Hrvati. Malo smo istražili i izgleda da svijetu ipak lažemo.

Izdvojeni članak

Idealan ručak za veliki odmor: Pohane palačinke s piletinom i gljivama

Od Rima u svijet

Prvi koji su udomaćili kokoši u svrhu sakupljanja jaja bili su Rimljani, pa stoga ne čudi kako je upravo današnja Italija, a nekadašnje Rimsko carstvo, kolijevka jednog od najpopularnijih recepata današnjice- flana ili kremastog deserta od jaja. U samim počecima u Rimljana je flan bio slano jelo, aromatizirano raznim začinima, a kasnije je postao desert začinjen medom, dobiven od kombinacije jaja i vrhnja.

Flan je preživio napade barbara, a uspješno je pronašao svoj put i do područja današnje španjolske i francuske.
Ova dva naroda kremu od jaja i vrhnja pretvorili su u desert kakvoga poznajemo danas. Španjolci su smjesu mlijeka, jaja i šećera kuhali do guste kreme, a dodavali su joj i karamel te zadržali naziv flan.

Francuska je dosjetka bila na dno posude ili kalupa staviti svoju umotvorinu – karamel, a na to žutu kremu. Tako je nastao crème caramel, desert sličan crème brûléeu, ali s karamelom na obrnutoj strani. Svoj doprinos dali su i muslimani da sjevera Afrike, koji su flanu dodali citruse i bademe.

Izdvojeni članak

Za jednoznamenkaste temperature: ‘Pečena’ juha od jesenskog povrća

Pripremite svoju rožatu/flan/crème caramel

Ako ste od onih koje zapravo nije briga kome pripada ovaj jednostavan desert, niti kako se zove već samo želite uživati u hrani, donosimo vam recept kako ga pripremiti.

Sastojci:

• 2 šalice slatkog vrhnja

• 1 šalica mlijeka

• 1 žličica ekstrakta vanilije

• 1 šalica šećera

• 3 žumanjka

• 2 cijela jaja

• mali prstohvat soli

Za karamel:

• pola šalice šećera

• dvije žlice vode

7

Priprema: 

1. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.

2. Maslacem obložite 6 manjih keramičkih zdjelica te ih stavite po strani. U posudu na vatri stavite pola šalice šećera i dvije žlice vode, te bez miješanja (!) pustite da se otopi i dobije zlatno-smeđu boju. Dobiveni karamel razdijelite na dno posudica i ostavite da se malo ohladi.

3. Slatko vrhnje i mlijeko zagrijte na srednje jakoj vatri dok se uz rub posude ne pojave mjehurići.

4. U zasebnoj posudi istucite električnom miješalicom šećer i jaja, te smjesi polako miješajući dodajte vruće mlijeko i vrhnje. Smjesu potom procijedite te joj dodajte žličicu ekstrakta od vanilije.

5. U keramičke posudice izlijte smjesu jaja i mlijeka, te ih položite u dublju tepsiju u koju će te do polovine posudica uliti vodu. Tepsiju i posudice prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici dok krema ne postane čvrsta (vrijeme pečenja ovisit će o dubini vaših posudica, a može varirati između 25 i 50 minuta).

6. Nakon što je desert gotov, izvadite ga iz pećnice te ostavite da se ohladi najmanje dva sata. Prođite nožem uz rub flana, zdjelicu pokrijte tanjurićem i okrenite.