Ručak za studentski budžet: Ove obroke možete pripremiti sa svega 15-ak kuna u novčaniku
U financijski najugroženije skupine spadaju i studenti, a upravo ovoj skupini osigurano je pravo na subvencionirane obroke u menzama. No, što kada vam se ne da do menze, a u novčaniku imate svega par kuna? Evo nekoliko recepata koji par jeftinih namirnica mogu pretvoriti u ukusan obrok.
Kako smo i sami bili studenti, znamo kako izgleda preživljavanje s par kuna u novčaniku. Ipak, i u tim se trenucima moguće počastiti kuhanim obrokom bez da morate do menze. Ovi recepti pisani su za jednu gladnu osobu, ali uvijek možete ‘poduplati’ namirnice i trošak podijeliti s cimerima i docimerima.
Špageti milaneze sa šunkom
Nema tko nije čuo za špagete bolonjez: malo rajčice, junetine i začina i dobivate savršeni umakom kojeg svi obožavaju. Jeftinija verzija bez mesa bio bi milaneze, a mi smo ovom odlučili dodati i malo šunke. Od sastojaka vam je potrebno sljedeće: 100 g šunke za pizzu, glavica luka, konzerva pelata rajčice, žličica bosiljka (može i origana ili mješavine mediteranskih začina), sol, papar i 200 g tjestenine.
Priprema:
1. Na žlici ulja propirjajte glavicu luka, a potom dodajte rajčicu, sol i papar te neki od navedenih biljnih začina.
2. Kuhajte 15-ak minuta, a potom ubacite šunku i sve dodatno prokuhajte još 2-3 minute.
3. Poslužite uz kuhane špagete ili neku drugu tjesteninu.
Popečci od krumpira
Obični popečci od krumpira obično se jedu kao prilog, no uz dodatak pileće šunke ili pilećih prsa u ovitku i još par sastojaka mogu postati i samostalan obrok. Sastojci koje ćete trebati kako biste ih pripremili su sljedeći: 2 krumpira, jaje, 5 dag pileće šunke, 5 dag sira, 3-4 žlice kukuruza iz konzerve, žlica brašna, sol, papar i peršin.
Priprema:
1. Krumpir ogulite i naribajte, te ga posolite i ostavite po strani. Sir i šunku u međuvremenu nasjeckajte na kockice ili naribajte.
2. Jaja razmutite i dodajte im mrvicu soli, te papar i peršin. Krumpir dobro ocijedite rukama, dodajte mu sir i šunku te smjesu od jaja i žlicu brašna. Sve dobro izmiješajte,
3. Oblikujte popečke, te ih pržite u ulju oko 5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlaćanu boju. Popečke možete poslužiti uz majonezu, neki drugi umak ili po želji uz salatu.
Varivo od mahuna
Zamrznute mahune odlična su namirnica iz dva razloga: brzim zamrzavanjem zadržale su sva pozitivna nutritivna svojstva i jeftine su. Varivo od njih najčešće se spravlja bez mesa, a gotovo je za otprilike dvadesetak minuta. Potrebni sastojci su: 200 g zamrznutih mahuna, jedan manji krumpir, jedna manja mrkvica, češanj češnjaka, pola glavice luka, 2 žlice kiselog vrhnja, žlica brašna, sol, papar, kopar, slatka paprika i žličica octa.
Priprema:
1. Od žlice brašna i 2-3 žlice ulja napravite zapršku u koju ste dodali čitav češanj češnjaka.
2. Kada brašno krene dobivati žućkastu boju, zapršci dodajte litru vode. Zatim ubacite mahune, mrkvu, krumpir i pola glavice luka te dodajte začine: slatku mljevenu papriku, sol, papar, kopar i žličicu octa (po želji).
3. Varivo kuhajte dvadesetak minuta, a kada uklonite s vatre, umješajte u njega dvije žlice kiselog vrhnja.