Jeste li se ikada pitali kako KFC uspije napraviti tako ukusnu piletinu? Kako uspije biti tako hrskava, a istovremeno sočna? Mi smo o tome dosta dugo razbijali glavu. Probali smo nekoliko recepata, a ovaj je defiinitivno došao najbliže originalu. Probajte ga i sami, dosta je jednostavan.
Sastojci
1 kg piletine
1 litra sojinog/suncokretovog/biljnog ulja
Suhi dio smjese:
3 šalice brašna
pola žlice timjana (majčine dušice)
1 žlica suhi senf (gorušćica)
pola žlice bosiljka
4 žlice mljevene paprike
3 žlice mljevenog bijelog papra
1 žlica mljevenog đumbira
pola žlice soli
1 žlica mljevenog crnog papra
prstohvat origana
Mokri dio smjese:
3 jaja
2,5 dcl mineralne (gazirane) vode
1 šalica brašna
pola žličice soli
1 litra sojinog/suncokretovog/biljnog ulja
Suhi dio smjese:
3 šalice brašna
pola žlice timjana (majčine dušice)
1 žlica suhi senf (gorušćica)
pola žlice bosiljka
4 žlice mljevene paprike
3 žlice mljevenog bijelog papra
1 žlica mljevenog đumbira
pola žlice soli
1 žlica mljevenog crnog papra
prstohvat origana
Mokri dio smjese:
3 jaja
2,5 dcl mineralne (gazirane) vode
1 šalica brašna
pola žličice soli
Priprema
Posolite piletinu pa pripremite tri posude. U prvu posudu stavite samo brašno. U drugoj posudi pomiješajte sastojke za mokri dio smjese, a u trećoj posudi pomiješajte sastojke za suhio dio smjese. Istovremeno, lonac srednje veličine napunite do pola uljem (dovoljno da batci mogu ‘plivati’) te ga zagrijte na srednjoj vatri. Kada se ulje zagrije, uzmite komad piletine pa ga redom: uvaljajte u posudu sa samim brašnom; zatim u mokru smjesu; a potom i u suhu smjesu. Ubacite u posudu s uljem te pržite na srednjoj vatri dok ne postane žuto-zlatne boje. Kada izvadite piletinu, posložite je na tanjur ili tacnu na kojoj su ubrusi kako biste ocijedili višak masnoće.