Pretraga

Sami pripremite ove jednostavne, brze i ukusne obroke za veliki odmor

A- A+

Većina učenika za veliki odmor otrči na brzinu do pekare, pa putem od pekare do škole na brzinu pojede dosadni sendvič od parizera, pizzu koja je stara već sedam dana i isto toliko puta podgrijavana ili burek, protiv kojega zaista nemamo ništa. Ali, super je ideja i da sami pripremite užinu dan prije, a mi vam donosimo neke ideje i detaljna uputstva za pripremu.

Foto: Recipetineats.com

Odabrali smo jednostavna, jeftina i brza, ali hranjiva jela. Osim što ćete malo-pomalo učiti kuhati uz ovako jednostavne recepte, garantiramo da ćete ostati siti do zadnjeg sata i nećete muku mučiti s glasnim kruljenjem želuca. Evo što mi predlažemo da prigrizete za veliki odmor.

Foto: Dana Gallagher/Realsimple.com

1. Sendvič s pršutom i pečenom paprikom

Za ovo jelo bit će vam potrebno: Jedna lizika, dvije žlice senfa, nekoliko šnita tanko rezanog pršuta (može i neka druga salama), nekoliko kriški tvrdog sira, svježa crvena paprika.

Postupak: Papriku dobro omotajte u aluminijsku foliju te ju na plinski štednjak stavite direktno na najslabiji plamen. Metalnim kuhinjskim hvataljkama okrećite svakih 4-5 minuta, sve dok nije pečena, nakon 20-ak minuta. Ako ste lijeni za ovaj kratki postupak, možete kupiti staklenku konzerviranih pečenih paprika. Nakon toga, prerežite pecivo i premažite ga senfom, a ostale sastojke posložite u pecivo, redoslijedom koji želite, i imate drugačiji sendvič od onih koje ste do sada jeli pod odmorom.

Foto: Cscassets.com

Izdvojeni članak

Finalistica showa ‘3,2,1 kuhaj’ ponudila par jednostavnih i zdravih recepta za svačiji džep

2. Košarice sa sirom

Za ovo jelo bit će vam potrebno:
Pola pakiranja lisnatog tijesta, 1 ili 2 jaja (ovisi o broju košarica koje želite dobiti), pola šalice vrhnja, pola šalice tvrdog, ribanog sira, žličica bosiljka i žličica luka vlasca (možete zamijeniti žličicom timijana i ružmarina), sol i papar.

Postupak:
Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu koju želite, i izrežite na kvadratiće (broj ovisi o broju udubina na vašoj tepsiji za muffine) te tijesto stavite u tepsiju za muffine i izbodite vilicom da se ne ‘napuhne’ previše. Umutite jaje, vrhnje i ribani sir, te smjesi dodajte začine. Smjesu zatim ulijte u kalupe s tjesteninom, te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 15-ak minuta.

Foto: Recipetineats.com

3. Rolice sa sirom i šunkom

Za ovo jelo bit će vam potrebno: 6 krišaka tost kruha, 6 krišaka sira za tost ili nekog drugog masnijeg sira, 6 krišaka šunke, jedno jaje, malo mlijeka, sol i papar.

Postupak: Svaku krišku kruha razvaljajte tanko valjkom za tijesto. Na rub kriške stavite sir i šunku kao što je prikazano na slici, te zarolajte tost. Rubove pričvrstite čačkalicom i umočite u jaje razmućeno s malo mlijeka. Prepržite rolice na maslacu u tavi. Ovo jelo možete pripremiti i dan prije, pa drug dan u mikrovalnoj zagrijati rolice da se sir otopi.

Foto: Thibeaultstable.com

Izdvojeni članak

Najbolja hrana za mozak i učenje

4. Slani muffini

Za ovo jelo bit će vam potrebno: 50 g ribanog masnog sira, 4 kriške slanine (sitno isjeckane), 170 g brašna, 1 žličica senfa, 1 žličica praška za pecivo, 2 jaja, 50 g otopljenog maslaca, 200 ml mlijeka, pola žličice soli, papar, sjeckani peršin.

Postupak: Slaninu prepržite, te ocijedite višak masnoće na papirnati ubrus. Izmiješajte jaja, mlijeko i otopljeni maslac. Dodajte sve ostale sastojke te ih izmiješajte. Smjesu potom ulijte u nauljeni kalup za muffine i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.