Svako selo ima svoj naziv: Kako vi kažete za drvenastu sredinu kukuruznog klipa?
Središte klipa kukuruza ostatak je koji se dobiva odvajanjem zrnaca kukuruza od središta klipa te biljke, a riječ je o postupku koji se u poljoprivredi naziva runjenje. Taj, za ljude nejestivi ostatak, dobiva se i nakon konzumacije kuhanog ili pečenog kukuruza. Ono što je zanimljivo jest da je naziva za jezgru klipa kukuruza toliko da su ponekada različiti i u dva susjedna sela.
Središte klipa kukuruza ostatak je runjenja kukuruza. Iako u prehrani životinja i ljudi nema namjenu, ono se često koristi za ogrjev, možda ste primijetili da vaš djed njime (umjesto plutenim čepom) zatvara bocu rakije da ne ishlapi, a nerijetko se koristi i za izradu lula.
Tražeći naslovnu fotografiju za ovaj članak otkrili smo čak i kulinarski video s instrukcijama kako kuhanjem drvenaste jezgre klipa kukuruza možete napraviti žele-desert.
U engleskom jeziku središte klipa kukuruza naziva se corncob, a teško je ustvrditi kako se drvenasto središte kukuruznog klipa jednom riječju naziva u standardnom hrvatskom jeziku.
Naime, ovo je jedna od riječi koje u našem jeziku imaju naviše sinonima, čak i preko četrdeset. Stoga vas u našoj neformalnoj rubrici ‘to mi tako kažemo’ danas pitamo kako vi nazivate središte klipa kukuruza?
Neke od naziva koje su nam otkrili čitatelji možete vidjeti klikom na ikonu ‘nastavak teksta’.