Za jednoznamenkaste temperature: ‘Pečena’ juha od jesenskog povrća
24. listopada 2016.
Tek je listopad, a temperature se već približavaju nuli. Zima bi mogla biti hladnija od onoga što je najavljivano. Ako ste među onima kojima se prve dvije rečenice ne sviđaju, naše rješenje za zagrijavanje moglo bi vas oduševiti – preporučujemo toplu juhu od bundeve.
Sastojci
Izdvojeni članak
- 1 tikva vrste butternut (može se kupiti u gotovo svim većim marketima)
- 1 manja glavica luka
- 1 velika mrkva
- 2 češnja češnjaka
- 4 žlice ulja (maslinova, najbolje)
- 4 šalice temeljca od povrća
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- kockice prepečenca
- sol, papar, čili u prahu (po želji)
Priprema
Izdvojeni članak
1. Povrće nasijecite na veće komade, začinite i nauljite. Zatim ga raširite na pleh za pečenje (u jednom sloju) i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva otprilike 40 minuta, dok rubovi ne potamne, a povrće dobije zlaćanu boju.
2. Nakon što je povrće pečeno, usitnite ga blenderom ili štapnim mikserom. Dobivenu smjesu ulijte u lonac i dodajte joj oko 4 šalice temeljca od povrća. količina tekućine ovisi o tome koliko je velika tikva te o tome kakvu gustoću juhe preferirate. Juhi dodajte i 150 ml vrhnja za kuhanje te sve pustite da provrije 2 minute.
3. Juhu poslužite toplu, uz kockice prepečenog tosta.